Israelul pregăteşte construcţia unui muzeu dedicat marelui fizician Albert Einstein

Israelul pregăteşte construcţia unui muzeu dedicat marelui fizician Albert Einstein, după ce Guvernul de la Tel Aviv a aprobat duminică proiectul în valoare de 18 milioane de dolari, transmite DPA, citează Agerpres. Muzeul va fi construit pe terenul Universităţii Ebraice din Ierusalim.

Albert Einstein s-a născut la Ulm, în Germania, dar, fiind evreu, a fost nevoit să fugă în Statele Unite ale Americii pentru a scăpa de opresiunea nazistă. Unul dintre fondatorii Universităţii Ebraice, Einstein a lăsat moştenire acestei instituţii care s-a deschis în 1925, scrierile şi bunurile sale. În 1921 Einstein a primit Premiul Nobel pentru Fizică.

Proiectul noului muzeu, coordonat de Ministerul Patrimoniului Ierusalimului şi de Universitatea Ebraică, include construcţia unei clădiri unice în cadrul Campusului Safra al universităţii, pentru a adăposti în întregime arhivele Einstein.

Aceste arhive vor fi accesibile publicului larg în format digital, iar muzeul va servi şi ca spaţiu pentru inovaţii ştiinţifice şi educaţie tehnologică.

Muzeul îşi propune să scoată în evidenţă şi conexiunea profundă pe care fizicianul a avut-o cu destinul poporului evreu, cu statul Israel şi cu Universitatea Ebraică din Ierusalim, pe care a fondat-o.

Vizitatorii vor putea face un tur ale unor replici ale bibliotecii şi biroului celebrului fizician şi vor putea vedea câteva documente originale ale acestuia.

Responsabilii proiectului se aşteaptă ca Muzeul Albert Einstein din Ierusalim să devină în scurt timp o importantă atracţie turistică.


Preluat de la: Publika.md