Israelul introduce Green Pass, un certificat care permite celor care se vaccinează accesul în mai multe locații

Israelul intenționează să reducă de duminică mai multe restricții care au fost impuse companiilor și să redeschidă hotelurile și sălile de sport pentru cei complet vaccinați sau considerați imuni după ce s-au vindecat de COVID-19, a transmis guvernul.

Cetățenii care s-au imunizat cu ambele doze de vaccin, ori s-au vindecat de COVID-19, vor intra în posesia unui „Green Pass”, un certificat afișat pe o aplicație a Ministerului Sănătății. Acesta le permite accesul în mai multe locații care se vor redeschide în urma relaxării restricțiilor.

După ce aproape 43% dintre cetățeni au primit prima doză de vaccin, Israelul a început o relaxare treptată a restricțiilor impuse pe 27 decembrie.

Centrele comerciale, piețele în aer liber, bibliotecile și muzeele vor putea fi redeschise duminică, se arată într-un comunicat transmis luni de biroul premierului Benjamin Netanyahu, scrie digi24.

Tot duminică, israelienilor care dețin un „Green Pass” – un certificat de o așa-zisă imunitate la COVID-19, afișat pe o aplicație a Ministerului israelian al Sănătății – li se va permite intrarea în facilitățile de agrement, cum ar fi săli de sport și hoteluri, se arată în comunicat.

Autoritățile plănuiseră inițial să lanseze accesul în anumite locații cu „Green Pass”, pe 23 februarie.

În această lună, Israelul este pe cale să administreze rapelul vaccinului la 30% din populația sa de 9 milioane. Autoritățile speră o acoperire de 50% și o redeschidere mai amplă luna viitoare.

Lansarea rapidă și masivă a vaccinării a permis cercetătorilor israelieni efectuarea unui studiu amplu asupra efectelor vaccinului Pfizer. Astfel, a fost raportată o scădere de 94% a infectărilor cu noul coronavirus în cazul a 600.000 de persoane care au primit ambele doze.

Ţara cu nouă milioane de locuitori a început de o săptămână ieşirea treptată din cel de-al treilea lockdown şi intenţionează să-şi vaccineze întreaga populaţie de peste 16 ani până la sfârşitul lunii martie.

„Publicarea rezultatelor preliminare în acest stadiu are scopul de a sublinia populaţiei nevaccinate că vaccinul este foarte eficient şi previne morbiditatea severă”, a explicat Clalit.

Deși Israelul este țara campioană mondială în materie de vaccinări, în ultimul timp a luat amploare un curent al celor care ezită sau sunt sceptici în privința vaccinării. Oficialii se străduiesc să-i convingă pe oameni să se vaccineze, inclusiv prin combaterea fake news-urilor care se propagă online sau prin diverse stimulente și avantaje acordate.

Potrivit Canal 12, Israelul pregătește măsuri drastice pentru cei care refuză vaccinarea. Ministrul israelian al sănătăţii, Yuli Edelstein, ar vrea ca oamenii care refuză serul să aibă acces doar în supermarketuri şi farmacii.

Oficial, în Israel s-au înregistrat peste 723.000 de cazuri de COVID-19, dintre care 5.368 de decese.


Preluat de la: Publika.md