Israelul a formulat un ultimatum  

Despre acest lucru scrie Axios, citînd doi oficiali israelieni și americani.

Oficialii israelieni s-au arătat recent îngrijorați de posibilitatea în care Curtea Penală Internațională (CPI) se pregătește să emită mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Galant și șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, Herzi Halevi.

Din 2021, Curtea Penală Internațională investighează posibile crime de război comise de forțele israeliene și militanții palestinieni de la războiul dintre Israel și Hamas din 2014.

Israelul a informat SUA că deține informații potrivit cărora oficiali palestinieni fac presiuni asupra procurorului CPI pentru a emite mandate de arestare pe numele liderilor israelieni, au declarat doi oficiali israelieni.

Oficialii americani și israelieni au declarat că Israelul a avertizat administrația Biden că, în cazul în care vor fi emise mandate de arestare, va trage la răspundere autoritatea palestiniană și va lua măsuri ferme de represalii care ar putea duce la distrugerea acesteia. O posibilă acțiune ar putea fi înghețarea transferului de venituri fiscale pe care Israelul le colectează pentru Palestina.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat pentru Axios că amenințarea unor mandate de arestare din partea CPI este reală și a subliniat că, dacă un astfel de scenariu se va materializa, cabinetul israelian va lua probabil o decizie oficială de a pedepsi autoritățile palestiniene.

Problema posibilelor mandate de arestare de la CPI a fost subiectul unei discuții între Netanyahu și președintele Biden duminica trecută. Premierul israelian i-a cerut lui Biden să influențeze instanța. Cei doi oficiali americani au precizat că, în timpul conversației telefonice, Biden i-a spus lui Netanyahu că un reportaj difuzat de Canalul 12 din Israel, în care se spunea că SUA ar fi dat undă verde CPI pentru a emite mandate de arestare pentru liderii israelieni, nu este adevărat. În timpul conversației, Biden a subliniat că SUA se opune unei anchete a CPI privind acțiunile Israelului.


Preluat de la: Noi.md