Israelul a bombardat consulatul iranian din Damasc și a ucis un comandant militar de rang înalt. Teheranul promite „un răspuns dur”

Ambasadorul Iranului în Siria, Hussein Akbari, a declarat luni că Teheranul îi va răspunde cu „duritate” Israelului în urma bombardamentului efectuat mai devreme asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu cel puţin opt morţi, printre care şi un comandant al Gardienilor Revoluţiei, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres. 

„Regimul sionist (Israelul) acţionează împotriva dreptului internaţional, motiv pentru care va primi un răspuns dur din partea noastră”, a spus ambasadorul într-o declaraţie acordată de la Damasc televiziunii publice iraniene. 

Diplomatul iranian a mai afirmat că a privit de la o fereastră a clădirii ambasadei cum a fost lovit consulatul, a cărui clădire se află lângă cea a ambasadei. Potrivit ambasadorului iranian, atacul a fost efectuat cu avioane F-35. 

Televiziunea iraniană a precizat că printre victimele atacului se numără generalul Mohammad Reza Zahedi, unul dintre principalii comandanţi ai Forţei al-Quds din corpul Gardienilor Revoluţiei. 

Reporterii Reuters aflaţi la faţa locului în cartierul Mezzeh din capitala siriană au văzut fumul care se ridica din dărâmăturile unei clădiri care fusese distrusă şi vehicule de urgenţă parcate afară. 

„Nu comentăm relatările din presa străină”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene. 

Televiziunea de stat siriană a confirmat că sediul consulatului a fost atacat, notează Reuters, citată de News.ro. 

Anterior, presa iraniană a relatat că o clădire din apropierea ambasadei a fost lovită, iar o agenţie de ştiri iraniană a afirmat că ţinta a fost consulatul şi reşedinţa ambasadorului. 

De la atacul asupra Israelului din 7 octombrie al grupării palestiniene Hamas, susţinută de Iran, Israelul a intensificat atacurile aeriene în Siria împotriva miliţiei libaneze Hezbollah, susţinută de Iran, şi a Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran (IRGC), ambele susţinând guvernul preşedintelui Bashar al-Assad.


Preluat de la: Unimedia.info