Irina Vlah a venit cu o DECLARAȚIE URGENTĂ în contextul acțiunilor efectuate de CNA, INI și PA la CEC din Comrat

Irina Vlah a venit cu un îndemn către președintele țării, Maia Sandu, să oprească presiunea asupra Găgăuziei. Totodată, bașcana în exercițiu a Găgăuziei a făcut apel la partenerii externi să intervină în această situație. Într-o postare pe Facebook, Vlah a venit cu o declarație urgentă, în contextul descinderilor efectuate de CNA, INI și Procurtaura Anticorupție la Comisia Electorală din Comrat.

„Spre regretul meu, sunt oameni în conducerea țării care nu respectă Legea „Privind statutul juridic special al Găgăuziei”, nu respectă statutul juridic special al Găgăuziei, și tratează CEC-ul găgăuzilor cu lipsă de respect. Ei cred că pot fi judecători, procurori și anchetatori. Se cred deasupra legii.

Rezolvându-și provocările politice actuale, calcă în picioare Legea Republicii Moldova „Despre statutul juridic special al Găgăuziei (Găgăuz Yeri)” și subminează încrederea locuitorilor autonomiei în autoritățile moldovenești.

Această atitudine față de Găgăuzia și organismele electorale de autonomie este inacceptabilă. Îndemn deputații Adunării Naționale să facă o evaluare corespunzătoare încercării de a presa CEC-ul autonomiei. Fac apel și la partenerii externi să intervină în această situație.

Îl îndemn pe președinte să urmeze litera legii și să oprească presiunea asupra Găgăuziei”, a menționat Irina Vlah.

Amintim că, astăzi, ofițerii CNA și INI, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au ridicat listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Potrivit CNA, temei pentru aceste acțiuni a constitut bănuiala rezonabilă privind includerea în unele liste ale alegătorilor pentru alegerile din UTA Găgăuzia a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

„În urma efectuării acțiunilor de urmărire penală în cauza penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor, a apărut o bănuială rezonabilă că o parte din alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului Politic „Șor”. La fel, potrivit informației apărute, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia, se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate”, a menționat CNA.

Într-un comunicat de presă, Partidul ȘOR a menționat că „mascații regimului Sandu-PAS au dat buzna la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, pentru a lua procesele verbale care urmează sa fie transmise la Curtea de Apel din Comrat. Și asta pentru ca alegerile pentru funcția de bașcan al Autonomiei să fie validate”.

Astăzi CEC a Găgăuziei s-a întrunit în ședință în cadrul căreia a confirmat rezultatul final al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Potrivit datelor, Eugenia Guțul, candidatul Partidului „ȘOR”, a obținut 52,34% din voturi, iar Grigore Uzun, candidat independent, susținut de PSRM, a obținut 47,66% din sufragii. Niciunul dintre candidați și nici observatorii alegerilor nu au depus contestații legate de modul de desfășurare a scrutinului.

Decizia CEC urmează să fie confirmată de Curtea de Apel Comrat.Astăzi CEC de la Chișinău a informat că, pe 13 mai, a inițiat 8 procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia.

Citește și: CEC a inițiat 8 procese contravenționale privind finanțarea ilegală a concurenților electorali, în cadrul alegerilor din UTA Găgăuzia


Preluat de la: Publika.md