Ion Chicu prezintă raportul de activitate, alături de ministrul Finanțelor, ministrul Economiei şi ministrul Sănătății (LIVE)

Prim-ministrul interimar Ion Chicu susţine o conferinţă de presă cu Serghei Pușcuța, Anatol Usatîi, și Viorica Dumbrăveanu, unde prezentă raportul de activitate.

Ministra demisionară a Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat realizările de bază în anul 2020.

„Cu referire la domeniul Protecţie Socială, printre realizările de bază, este vorba despre reexaminarea, de două ori, pe parcursul anului 2020 a peniei pentru limita de vârstă. De această reexaminare au beneficiat 23.000 de beneficiari. Mărimea medie a pensiei a crescut de la 2902 lei la 5589 de lei. Totodată, a fost acordat suportul financiar unic, de două ori pe an, pe parcursul anului 2020, de 700 de lei şi de 900 de lei. Pe parcursul anului 2020 s-a realizat dubla indexare a pensiilor pentru 682.000 de beneficiari de pensii. S-a realizat majorarea cu 25% a pensiei de urmaş pentru copii. S-a acordat pentru prima dată a indemnizaţiei în cazul decesului unuia dintre soţi.

Cu referire la blocul de oocrotire a sănătăţii. În primul rând este vorba despre acele măsuri care au fost realizate în contextul stimulării şi motivării angajaţilor din sistemul de sănătate. Cei care sunt în prima linie şi au antrenaţi în lupta cu COVID au beneficiat de un supliment ca şi indicator de performanţă: din sistemul spitalicesc- 100 % din salariul de funcţie, asistenţa medicală primară şi urgentă prespitalicească- 50% din salariul de funcţie. Acest supliment va continua să fie acordat şi pe parcursul anului 2021.”, a comunicat ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi a prezentat o analiză succintă a situaţiei macro-economice pe ţară, din ultimele nouă luni a anului 2020.

„În perioada ianuarie-septembrie, PIB s-a diminuat cu 8,2%. Contribuţia negativă asupra PIB-ului a venit, în primul rând, din sectoarele cele mai grav afectate de criza pandemică, şi anume: comerţ interior, transporrt şi depozitare, sectorul HoReCa, industrie şi sectorul agricol. În schimb, domeniul construcţiilor şi activităţile financiare şi asigurări au foyst sectoarele care au avut aport pozitiv asupra dinamicii PIB-ului. Un factor foarte important care a ds la aceste consecinţe este şi comerţul internaţional de bunuri şi servicii, care, la fel, a fost afectat de această criză. În primul rând, reducerea cererii de la partenerii principali ai Republicii Moldova a dus la scăderea exporturilor cu circa 17,3%, iar reducrea consumului intern din ţara noastră a condus la scăderea importurilor cu 12,1%.”, a afirmat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi.

Ştirea se actualizează.

 


Preluat de la: Publika.md