Ion Ceban: Ar trebui să începem discuții despre programele orientate spre sincronizarea integrării europene și a reglementării transnistrene

„I-am mulțumit șefului misiunii OSCE, Kelly Keiderling, pentru interesul OSCE/ODIHR de a susține standardele democratice în R. Moldova, atît în monitorizarea proceselor electorale, cît și între campaniile electorale. Mi-a exprimat opinia că nivelul standardelor democratice, capacitatea de a le proteja, este cea mai importantă garanție de securitate pentru R. Moldova. Chiar acum, în contextul unui conflict brutal din Ucraina, este important să nu coborîm ștacheta libertăților și garanțiilor democratice, să nu ne transformăm într-o mostră de autocrație. Acum, mai mult ca oricînd, este important să arătăm că libertățile civile sînt un avantaj, nu un dezavantaj, că acestea trebuie extinse, nu reduse”, a declarat Ion Ceban.

„Am remarcat că în Chișinău locuiesc mai mulți vorbitori de limbă rusă decît în toată regiunea transnistreană. Iar acest lucru obligă într-un anumit fel autoritățile, în primul rînd pe cele municipale, să urmeze o adevărată politică europeană în capitală, bazată pe susținerea diversității etnoculturale și a pluralismului democratic”, a mai adăugat Ion Ceban.

Referitor la procesele politice la nivel național, Ion Ceban a făcut o serie de observații critice în legătură cu autoritățile centrale din R. Moldova, inclusiv în ceea ce privește direcția transnistreană.

„Vedem că autoritățile centrale sînt indiferente și manifestă o atitudine rece față de o problemă de importanță majoră pentru independența moldovenească – problema transnistreană. Autoritățile nu sînt interesate nici de problema statutului regiunii transnistrene în cadrul R. Moldova, nici de dezvoltarea dialogului cu Tiraspolul cu privire la aspectele umanitare și sociale, nici de utilizarea oportunităților deschise pentru soluționarea acestei probleme în contextul faptului că Moldova este țară candidat la UE. Din contra, recent am trecut printr-o fază foarte periculoasă în relațiile cu Tiraspolul, de asemenea, provocată de guvernul de la Chișinău”, a declarat Ion Ceban.

Edilul Capitalei, în acest context, a înaintat o serie de propuneri.

„Considerăm că este momentul să consolidăm forțele pro-europene din R. Moldova pentru un parteneriat mai activ și interesat în direcția transnistreană. Consider că, pe de o parte, factorul dramatic al războiului din Ucraina și, pe de altă parte, factorul constructiv – candidatura R. Moldova la UE, sînt capabili să ducă la schimbări în bine. Dar pentru aceasta, Chișinăul trebuie să demonstreze beneficiile deschiderii, alegerii democratice și a competenței. Cred că ar trebui să începem discuții mai aprofundate despre programele orientate spre sincronizarea integrării europene și a reglementării transnistrene. Astfel de programe ar putea include proiecte în domeniile modernizării educației, sănătății, protecției sociale, bazate pe standarde și practici europene. Locuitorii, atît din regiunea transnistreană, cît și de pe întreg teritoriul țării, trebuie să înțeleagă că integrarea europeană este o terapie care reduce riscurile și consolidează securitatea, rezolvă conflictele vechi”, a mai adăugat primarul Capitalei.


Preluat de la: Noi.md