Investigație RISE / Un angajat al postului de televiziune TV8 a creat o rețea de site-uri FAKE NEWS. TV8 informează că a reziliat contractul cu Corneliu Ababii

Un angajat al postului de televiziune TV8 este autorul știrilor false, care circulă intens pe internet. Jurnaliștii de la RISE Moldova au investigat cum apar fake news-urile despre COVID-19 sau politicienii moldoveni și au depistat creatorul.

„Din extrasul despre istoria domeniului breackingnews.xyz (un portal de știri false) observăm că, la crearea acestui site a fost utilizată adresă uilenrok8@mail.ru, adică aceeași folosită la Jurnal-stiri.site și actual-news.site (alte două portaluri de fake news). Numele persoanei care s-a ocupat de înregistrarea portalului – Corneliu Ababii, un tânăr din Republica Moldova, administratorul din umbră al mai multor portaluri de fake news. În prezent, Ababii este editor imagine la TV8. De fapt, dacă scriem invers numele adresei de email uilenrok8@mail.ru atunci obținem – 8korneliu. Cifra 8 corespunde cu data de naștere a lui Corneliu Ababii, iar „korneliu” este prenumele lui Ababii”, se arată în investigație.

Jurnaliștii RISE au luat legătura cu Ababii, iar acesta le-a confirmat că este autorul acestor știri.

În investigație se mai spune că una din cele mai virale știri false despre reținerea lui Vlad Plahotniuc a fost promovată pe site-urile de socializare de un consilier municipal din partea Platformei DA – Ruslan Verbițchi.

Contactat de RISE Moldova, Verbițchi a spus că nu are nicio legătură cu site-ul care a creat știrea și că el a distribuit postarea cu condiția ca să-i provoace pe troli.

REACȚIA TV8

TV8 informează că a reziliat contractul cu Corneliu Ababii, care a activat în calitate de editor de imagine, după ce acesta a fost vizat într-un articol care dezvăluie că Ababii era administratorul din umbră al mai multor portaluri de fake news.

„AO Media Alternativa a reziliat astăzi, 30.07.2020, contractul cu persoana respectivă, care a prestat servicii de editare video. Totodată, condamnăm cu vehemență crearea, scrierea și distribuirea articolelor ce conțin informații false și ne vom implica, în continuare, în combaterea fenomenului fake news. Regretăm situația creată și ne disociem de astfel de acțiuni, ce contravin valorilor promovate de TV8”, informează administrația TV8.

Cornel Ababii a declarat în articolul menționat că angajatorul și colegii săi de muncă nu cunoșteau despre faptul că acesta administrează mai multe site-uri care distribuie știri false.

„– Reporter: Colegii tăi de la TV8 știu că tu administrezi aceste site-uri?
– Ababii: Nu. Eu mă strădui să nu știe și cred că nici Dvs. nu o să le spuneți…”, se menționează în articol.

Ababii a spus că a creat aceste site-uri cu scopul de a obține bani din publicitatea de la Google AdSense.

https://www.rise.md/ 
 


Preluat de la: Timpul.md