Într-un oraș din Turcia a fost inaugurat un Consulat onorific al Republicii Moldova

În Alanya, Turcia, a fost inaugurat un Consulat onorific al Republicii Moldova. La eveniment a participat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, dar și omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu.

În discursul de inaugurare, ministrul Țulea a adus mulțumiri autorităților turce pentru susținerea demersurilor de instituire a Consulatului onorific în localitatea respectivă. Oleg Țulea s-a referit la relațiile privilegiate de prietenie dintre ambele popoare, bazate pe un spectru larg de subiecte de interes comun, reflectate prin Parteneriatul Strategic lansat în anul 2018.

Șeful diplomației moldovene a subliniat că extinderea și aprofundarea relațiilor cu Republica Turcia constituie una din prioritățile Guvernului Republicii Moldova.

Ministrul Oleg Țulea a vorbit și despre activitatea consulului onorific, Halil Okur, exprimându-și convingerea că acesta va reprezenta şi promova eficient interesele Republicii Moldova în Turcia și că, prin activitatea acestuia, oficiul consular onorific va contribui la intensificarea schimburilor comercial-economice, culturale și academice, precum şi va acorda sprijinul necesar cetățenilor moldoveni aflați în situație de dificultate. Circumscripția consulară include districtele Alanya, Manavgat, Gazipașa, Akseki, Gundogmuș și Ibradi.

La rândul său, ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a salutat decizia autorităților de la Chișinău de a extinde rețeaua consulatelor onorifice în Turcia, în spiritul relațiilor aprofundate dintre Republica Moldova şi Turcia și a evidențiat că înființarea unui oficiu consular onorific la Alanya va deschide noi perspective pentru dezvoltarea proiectelor comune în special pe filiera diplomației economice.

Totodată, la evenimentul de inaugurare a Consulatului au fost prezenți și primarul orașului Alanya, Adem Murat Yücel, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Mehmet Şahin, ambasadorul Republicii Moldova în Republica Turcia, Dmitri Croitor, consulii onorifici ai Republicii Moldova din Alanya și Antalya, reprezentanți ai cercurilor de afaceri și academice, membri ai comunității moldovene din Turcia.


Preluat de la: Publika.md