Interimatul funcției de procuror general ar putea fi extinsă cu încă 12 luni

Interimatul funcției de procuror general va putea dura mai mult de un an, și nu strict 12 luni, așa cum prevede legislația în prezent. Parlamentul a aprobat în prima lectură modificările la Legea cu privire la procuratură care oferă posibilitatea desemnării unui procuror general interimar pentru alte 12 luni, după expirarea termenului inițial.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a precizat că modificările nu exclud posibilitatea ca aceeași persoană să fie propusă pentru asigurarea în continuare a interimatului la șefia Procuraturii Generale. 

„Acolo este indicat ca se face similar procedurii de asigurarea interimatului în prima fază. – Înseamnă că domnul Robu poate fi înaintat a doua oară? – Consiliul va decide, conform acestei proceduri, da. Sigur, ar fi bine ca interimatul să termine cât mai repede, dar avem circumstanțe pe care le avem”

Decizia privind desemnarea unei persoane în funcție de procuror general interimar urmează să fie luată de Consiliul Superior al Procurorilor. Modificările vin să soluționeze situația în care mandatul lui Dumitru Robu expiră în data de 6 octombrie. Acesta a fost numit procuror general interimar anul trecut, prin decretul preşedintelui Maia Sandu. Interimarul a fost instituit după ce Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcţie.


Preluat de la: Publika.md