Interdicțiile la importurile unor cereale ucrainene ar putea dura până în septembrie

Luni, 5 iunie, urma să expire restricțiile impuse de UE pe anumite importuri de cereale din Ucraina, în cinci state membre din așa-numita „prima linie” (România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Slovacia), dar ministrul polonez al agriculturii a anunțat că a primit de la Bruxelles o propunere privind extinderea interdicțiilor până pe 15 septembrie, relatează Reuters, citat de moldova.europalibera.org.

 Săptămâna trecută, comisarul european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski ceruse ca aceste limitări să fie extinse „cel puțin până în octombrie”, dar „ideal, până la sfârșitul anului”.

 UE a stabilit, la 2 mai, restricții privind vânzările de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, pentru a ajuta la re-echilibrarea acestor piețe, saturare de cerealele ieftine de Ucraina.

 Tranzitul este permis în continuare prin toate cele cinci țări UE. Prin ricoșeu, și fermierii din R. Moldova suferă, pentru că piețelor lor europene de desfacere sunt „ocupate” de cerealele ucrainene iar prețurile au scăzut foarte mult din cauza ofertei excesive.

 Cele cinci țări vizate au cerut prelungirea restricțiilor stabilite inițial până pe 5 iunie. Ucraina a criticat de la bun început aceste măsuri protecționiste.

 „Am primit de la Comisia Europeană un proiect al unui nou regulament care interzice importul a 4 produse în cele 5 țări”, a scris ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, pe Twitter. „Data menționată în proiect este 15 septembrie”. „Este încă un proiect, dar sper că va intra în vigoare de mâine”, a adăugat el.

Otrzymaliśmy z KE projekt nowego rozporządzenia ws zakazu importu 4 produktów do krajów 5-tki. Termin obowiązywania zapisany w projekcie to 15 września br.
Jest to projekt ale mam nadzieję że wejdzie w życie od jutra ;))

 

 

 Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că încă nu a fost luată vreo decizie. „Încă se discută și vom comunica când va fi luată o decizie, probabil încă astăzi”, adică luni 5 iunie, a spus purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.

 UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru primele 12 luni din iunie 2022, pentru a ajuta Kiev-ul, confruntat cu războiul provocat de invazia Rusiei. Luna trecută, suspendarea tarifelor pe exporturile ucrainene a fost prelungită cu încă un an. Cele cinci țări „din prima linie”, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au înregistrat o creștere uriașă a importurilor din Ucraina în urma suspendării tarifelor, remarcă Reuters.

 Totodată, multe din cerealele ucrainene care urmau numai să tranziteze aceste țări prin „culoarele solidarității” în drum spre alte piețe, au rămas acolo. Culoarele solidarității au fost deschise anul trecut de UE, pentru a ajuta Ucraina, care cu greu mai putea exporta prin porturile de la Marea Neagră, blocate de Rusia.

 Chiar când acest blocaj a fost temporar ridicat, în iulie 2022, în baza unui acord mediat de ONU și Turcia, exporturile au fost greoaie. Mai mult, Rusia amenință mereu cu suspendarea acordului.

 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi, 1 iunie, eliminarea necondiționată a tuturor restricțiilor la exportul produselor agricole ucrainene, în cadrul discuțiilor cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 În R. Moldova, fermierii din Asociația „Forța fermierilor” cer și ei sistarea importurilor de cereale din Ucrainene, din aceleași motive precum colegii din UE. Dacă nu se ajunge la un compromis, de pe 7 iunie, la Chișinău, sunt anunțate proteste non-stop organizate de „Forța fermierilor”.


Preluat de la: Publika.md