INSP: Oboseala la volan, la fel de periculoasă ca și şofatul în stare de ebrietate

Oboseala şi dormitul la volan provoacă tot mai multe tragedii pe șosele. Potrivit INSP, de la începutul anului au avut loc 30 de accidente rutiere, soldate cu nouă răniţi, din cauza faptului că șoferii au adormit în timp ce conduceau. Specialiștii susțin că surmenajul la volan este la fel de periculos ca și conducerea în stare de ebrietate.

În acest sens, Inspectoratului Național de Securitate Publică a iniţiat o campanie prin care îndeamnă șoferii să nu urce obosiţi la volan.

„Ne programăm ca să informăm în jur de cinci mii de persoane, care o să fie informați cu referire la riscurile de producere accidentelor rutiere din cauza stării de oboseală și adormire la volan. Ca să înțelegeți, această cauză ar putea fi egalată și cu starea de ebrietate la volan.”, a afirmat șeful de secție la INSP, Pavel Apostol.

Specialiștii spun că un șofer nu trebuie să conducă mai mult de opt ore într-o zi, iar la fiecare patru ore trebuie să facă o pauză de cel puțin 30 de minute. Totodată, psihologii vin cu un șir de recomandări.

„Atunci când șoferul simte că este obosit la volan, nu are capacitatea de a conduce mai departe, ar fi bine să se oprească, să facă un duș cu apă rece. Să respecte graficul, să respecte normele de ore, să respecte graficul de somn, adică să aibă un somn nu mai puțin de opt ore, să aibă o alimentație bogată.”, a menţionat psihologul, Institutul de Criminologie, Stanislav Cebotari.

Conducătorii auto spun că încearcă să nu urce obosiţi la volan, dar dacă nu au de ales, atunci fac mai multe opriri.

„Eu nu mă urc, în astfel de situații mai bine mă odihnesc, dorm. Nu mă urc la volan obosit, deoarece pot crea probleme și mie și altor șoferi.”.

„Dacă situația te impune nu ai încotro și atunci mergi, te oprești, mai bei o cafea. Te schimbi dacă ai cu cineva șofer alături. Mai faci exerciții, mai alergi.”.

„Dormim mai mult. Te oprești în cel mai rău caz. 10 sau 15 minute dormi și gata. Măcar te odihnești.  Bei niște apă rece și mergi.”.

În 2019, s-au înregistrat 37 de accidente rutiere din cauza faptului că şoferii au adormit la volan, în care nouă oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 24 au fost răniţi. Unul dintre acestea a avut loc în aprilie anul trecut, la intrare în Țânțăreni, Anenii Noi. Atunci un taximetrist care ar fi adormit la volan a ieşit pe contrasens şi a lovit frontal un autobuz de pe linia Chișinău – Anenii Noi. În urma impactului, șoferul taximetrului, de 38 de ani, și pasagera acestuia, de 62 de ani, au murit pe loc.


Preluat de la: Publika.md