Infracţiunile de corupţie ar putea fi pedepsite mai aspru

Infracţiunile de corupţie ar putea fi pedepsite mai aspru. Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede modificarea Codului Penal în acest sens. Astfel, se propune ca pedeapsa maximă pentru abuz de putere sau abuz în serviciu să crească de la trei ani la şase ani de puşcărie.     

Aceeaşi infracţiune, comisă de un funcţionar public, ar putea fi sancţionată cu închisoare de până la şapte ani, în loc de şase ani, cum este în prezent.

Se propune şi majorarea de la şapte la opt ani de puşcărie pentru abuzul de putere sau abuzul în serviciu săvârşit în interesul unui grup criminal organizat. Mai mult timp după gratii ar putea sat şi cei învinuiţi de spălare de bani sau cei care ocupă o anumită funcţie în sectorul public şi sunt în situaţie de conflict de interese.

În ambele cazuri, persoanele învinuite riscă până la şase ani de puşcărie, în loc de cinci, cum e în prezent. Executivul propune înăsprirea pedepsei maxime de la cinci la şase ani de închisoare şi în cazul celor învinuiţi de trafic de influenţă. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului spre adoptare. 


Preluat de la: Publika.md