Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în ianuarie pentru a opta lună consecutiv

Indicele global al preţurilor la produse alimentare a crescut în ianuarie pentru a opta lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie 2014. Anunţul a fost făcut de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. Indicele măsoară modificările de preţuri înregistrate la coşul de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.     

În ianuarie, preţurile la cereale au înregistrat o creştere cu 7,1%, după ce preţul porumbului pe pieţele internaţionale a urcat cu 11,2%, datorită achizițiilor semnificative din China şi a producţiei mai scăzute în SUA. Preţul grâului a urcat cu 6,8% în ianuarie, datorită cererii globale solide şi a majorării taxei la exporturile de grâu rusesc anunţată de oficialii de la Moscova.

Luna trecută, preţul zahărului a crescut cu 8,1%, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,8%, la cel mai ridicat nivel din mai 2012, în urma producţiei mai scăzute de ulei de palmier în Indonezia şi Malaezia. Preţurile la lactate au urcat cu 1,6% în ianuarie, iar preţul cărnii cu 1%, în urma majorării importurilor de carne de pasăre din Brazilia, din cauza focarelor de gripă aviară care au afectat exporturile din unele state europene.

În același timp, prognozele lansate luna aceasta indică o creștere a comerțului mondial și o scădere accentuată a stocurilor globale de cereale. Consumul de cereale în lume în sezonul 2020-2021 este proiectat la 2.7 miliarde de tone, cu 52 de milioane de tone mai mult decât sezonul trecut.


Preluat de la: Publika.md