Încă un candidat la prezidențiale a anunțat că se retrage din cursă

Generalul Ion Costaș a anunțat pe 29 septembrie că nu mai participă la alegerile prezidențiale. Într-o conferință de presă, acesta a precizat că a colectat peste 17 mii de semnături în susținerea sa, însă nu vrea să participe în cursa electorală, pentru a nu fi părtaș la „niște abateri legale față de cerințele Constituției”.

Generalului de divizie în rezervă, Ion Costaș a declarat că grupul său de inițiativă nu va depune listele la Comisia Electorală Centrală. Generalul afirmă că a fost informat de către asociația obștească Centrul de protecție a drepturilor fundamentale „Sirius” despre „încălcarea flagrantă de către instituțiile statului a prevederilor constituționale referitoare la alegerea președintelui”.  

”Mai departe să fie clar și răspicat pentru toată societatea că alegerile respective sunt ilegale din toate punctele de vedere. Mai departe să particip la această păcăleală și inducere în eroare a societății e un păcat și eu, ca general, ca militar, ca om, ca cetățean al Republicii Moldova, nu voi participa și îi îndemn și pe alții să nu participe”, a declarat Ion Costaș.

La rândul său, președintele Centrului de protecție a drepturilor fundamentale „Sirius”, Anatolie Petrici, a declarat că alegerile prezidențiale de anul acesta au fost stabilite de către un Parlament care nu are nicio legitimitate.

”De ce nu are nicio legitimitate? Pentru că Parlamentul Republicii Moldova, până astăzi, încă nu a adoptat o lege organică prin care să fie aprobat Codul Electoral al Republicii Moldova”, a precizat Petrici.

PUBLIKA.MD amintește că anterior, Alexandr Kalinin a declarat că nu va depune semnăturile pentru a fi înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. El și-a motivat decizia prin faptul că un membru al grupului său de de inițiativă ar fi fost agresat fizic.

Până în prezent, au fost înscriși în cursă cinci candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon și Violeta Ivanov.

 


Preluat de la: Publika.md