Încă un acord nerespectat. O nouă înțelegere între Armenia și Azerbaijan a fost încălcată

Armenia și Azerbaijan au făcut o nouă înțelegere vineri, la Geneva, în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai celor două state. Părțile beligerante au convenit să se abțină de la atacuri asupra civililor și să facă schimb de cadavre și de prizonieri în cel mult o săptămână. Și această înțelegere a fost însă încălcată, armenii și azerii acuzându-se reciproc de agresiune.

Ministerul Apărării de la Baku susține că de dimineață, forțele militare armene ar fi lansat rachete în mai multe sate azere, dar că nu au fost înregistrate victime. De cealaltă parte, Armenia acuză Azerbaijanul că ar fi deschis focul asupra orașelor Stepanakert, Shusha, Martuni și Martakert.

Un bărbat de 59 de ani din Martuni a murit după ce i-ar fi fost bombardată casa. Mai mult, armenii susțin că azerii ar folosi muniții cu fosfor alb, interzise prin convențiile internaționale, și au publicat imagini video din timpul unui presupus atac cu astfel de arme chimice. Azerbaijanul declară însă contrariul.

Muniții cu fosfor alb ar fi fost descoperite pe teritoriul unei localități controlate de azeri, iar Baku acuză Erevanul de provocare, fiind convins că acestea ar fi fost lăsate intenționat de soldații armenii.

Într-un interviu pentru o publicație germană, președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev a declarat că cinci raioane din regiunea separatistă Nagorno-Karabah ar fi fost întoarse azerilor. Conflictul din regiune, vechi de 30 de ani, s-a reaprins în data de 27 septembrie. Armenia și Azerbaijan au încheiat de atunci trei acorduri de încetare a focului, însă toate au fost încălcate încă din primele minute.


Preluat de la: Publika.md