În premieră, o specie pe cale de dispariție a fost clonată dintr-un animal care a murit acum 30 de ani

Oamenii de știință au clonat prima specie americană pe cale de dispariție, un dihor cu picioare negre (mustela nigripes), din genele unui animal care a murit acum mai bine de 30 de ani, potrivit AP, citează digi24.ro.

Micul prădător simpatic, denumit Elizabeth Ann, s-a născut pe 10 decembrie. Însă, spre deosebire de mama surogat, care este un dihor domestic, aceasta este sălbatică.

“Poți ține în mână un pui de dihor cu picioare negre care apoi va încerca să-ți rupă degetul. Se ține bine”, a declarat coordonatorul efortului de recuperare a speciei, din cadrul Serviciului de protecție a Peștilor și Faunei din SUA.

Elizabeth Ann s-a născut și este crescută la un centru care se ocupă de specia de dihor cu picioare negre în cadrul Serviciului american, la Fort Collins, Colorado. Este o copie genetică a unui dihor numit Willa care a murit în 1988 și a cărui rămășițe au fost înghețate când tehnologia care manipulează ADN-ul încă era nouă.

Clonarea ar putea readuce în peisaj specii dispărute precum porumbelul pasager. Momentan, tehnica este promițătoare pentru a ajuta speciile pe cale de dispariție, inclusiv un cal sălbatic mongol care a fost clonat și care vara trecută s-a născut la un centru din Texas.


Preluat de la: Publika.md