În Polonia a fost descoperită o proteză dentară veche de 300 de ani, realizată din aur și cupru

Specialiștii de la Institutul Ludwik Hirschfeld de imunologie și terapeutică experimentală au descris descoperirea ca fiind „prima de acest fel”. Locul în care au fost găsite rămășițele a fost cripta Bisericii Sfîntul Francisc de Assisi din Cracovia. Despre aceasta scrie Live Science.

Falia palatină sau gura lupului este una dintre malformațiile regiunii maxilo-faciale. Este destul de rară și este însoțită de tulburări funcționale. Metodele chirurgicale moderne fac posibilă eliminarea acestui defect.

Artefactul vechi de 300 de ani a fost pus în gura unui bărbat a cărui vîrstă la momentul morții era de aproximativ 50 de ani. Implantul ciudat arăta ca o pernuță de lînă cusută pe o placă de cupru și aur. Obiectul avea o lungime de 3,1 centimetri și cîntărea aproximativ 5,5 grame.

„Aceasta este, probabil, prima descoperire de acest fel nu doar în Polonia, ci în întreaga Europă. Astfel de dispozitive nu există nici în colecțiile publice, nici în cele private”, a declarat Anna Spinek, autorul principal al studiului.


Preluat de la: Noi.md