În pofida pandemiei, în 2020 încasările Serviciul Vamal au depăşit cu 1,7% sarcina stabilită

În anul 2020, veniturile încasate de Serviciul Vamal au constituit peste 22,5 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 1.7% față de sarcina bugetară stabilită (cifra de control).

Potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal, această creştere s-a datorat sporirii veniturilor încasate, care a fost posibilă graţie activităţii agenţilor economici implicaţi în comerţul internaţional. Astfel, doar în ultima lună a anului 2020, au fost înregistrate încasări de peste 2,4 miliarde lei, în creştere cu 5% comparativ cu luna decembrie 2019. 

În ceea ce priveşte structura veniturilor, ponderea cea mai mare o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale. Referitor la categoriile de mărfuri supuse accizelor, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de 41,7%, urmat de produsele din tutun, care generează 35% și autovehicule, cu o cotă de 16,3%.

Potrivit Serviciului Vamal, situația pandemică din țară a influențat nivelul de încasare a veniturilor vamale. Astfel, dacă până la declararea stării de urgență naționale se înregistra o tendință de creștere a veniturilor (+17%) față de anul 2019, în luna aprilie 2020, încasările au scăzut drastic, fiind atestat un declin de 35% (-697,9 milioane de lei) față de perioada similară a anului 2019.

Situaţia s-a ameliorat treptat datorită activităţii agenților economici și a colaborării eficiente între mediul de afaceri și Serviciul Vamal.

 

 


Preluat de la: Publika.md