În plină pandemie, un oficiu al medicilor de familie oferă oamenilor apă chioară în loc de dezinfectant pentru mâini

Apă chioară în loc de dezinfectant pentru mâini. Asta li se oferea oamenilor la intrarea în oficiul medicilor de familie din satul Boşcana, raionul Criuleni. Neregulile au fost depistate în urma unui control inopinat, efectuat de specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Rezultatele testelor de laborator au arătat că soluţia din recipientele destinate dezinfectării mâinilor avea o concentraţie de alcool etilic de până la 5%, în timp ce norma admisibilă este de 70%.

„Era suspectă la culoare şi miros. În rezultatul testărilor de laborator s-a dovedit că substanţa dezinfectantă respectivă avea o concentraţie de alcool etilic de 5%, ceea ce nu este caracteristic pentru un produs biocid.”, a afirmat șeful direcţiei control de stat în sănătate, ANSP, Andrei Ciburciu.

Prin urmare, pe numele persoanei responsabile a fost întocmit un proces verbal. Reprezentanţii ANSP susţin că au fost prelevate probe şi din buteliile cu soluţia dezinfectantă, achiziţionate de la producător, iar rezultatele au fost bune.

„Persoana responsabilă, din cadrul instituţiei, pentru măsurile anti-COVID, probabil că a adăugat apă în substanţa respectivă, căci în ambalajul producătorului era conformă. Responsabilii nu şi-au au recunoscut fapta.”, a comunicat șeful direcţiei control de stat în sănătate, ANSP, Andrei Ciburciu.

Contactat pentru o reacţie, managerul Oficiului Medicilor de Familie din Boşcana, Sergiu Postolache, a refuzat să vorbească despre acest caz la telefon.

– Despre activitatea instituţiei medicale eu pot să vă dau un răspuns doar dacă vă adresaţi la noi tete-a-tete ori ne transmiteţi o solicitare şi noi vă oferim un răspuns.
– Cunoșteați despre aceste nereguli?
– Vă rog, dacă se poate, mai târziu să mă contactaţi, a comentat șeful Oficiului Medicilor de Familie din Boşcana, Sergiu Postolache.

Specialiştii în domeniul sănătăţii îndeamnă oamenii să verifice conţinutul produsului înainte de a-l procura.

„Un dezinfectant pentru mâini trebuie să conţină minimum 70% de alcool etilic. Dacă nu va avea această concentraţie, atunci nu poate fi folosit ca dezinfectant.”, a informat medicul epidemiolog, ANSP, Natalia Capsamun.

Potrivit datelor oficiale, din iunie şi până în prezent, la 518 instituţii au fost depistate nereguli privind măsurile de prevenţie a răspândirii COVID-19. În 73 de cazuri au fost eliberate hotărâri de suspendare a activităţii.


Preluat de la: Publika.md