În Nagorno-Karabah violenţele nu contenesc, în ciuda armistiţiului temporar încheiat vineri la Moscova

În Nagorno-Karabah violenţele nu contenesc, în ciuda armistiţiului temporar încheiat vineri la Moscova între miniştrii de Externe ai Armeniei şi ai Azerbaijanului. În regiunea separatistă s-au auzit şi astăzi bombardamente, iar azerii susţin că şi-au reîntors cel puţin trei sate şi au distrus câteva sisteme antiaeriene de apărare la graniţa cu Armenia. 

Noaptea trecută, mai multe sate din Azerbaijan au fost bombardate, susţine Ministerul azer al Apărării. Într-un interviu pentru Aljazeera, ministrul armean de Externe i-a acuzat pe azeri de nerespectarea armistiţiului şi a declarat că aceştia continuă să tragă asupra civililor din Nagorno-Karabah. Oficialul neagă şi faptul că armata armeană ar fi atacat al doilea cel mai mare oraş din Azerbaijan – Ganja. 

Între timp, ministrul de Externe al Armeniei va avea o întrevedere la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov.  După 10 ore de discuţii, Armenia şi Azerbaijan au încheiat vineri un acord privind încetarea temporară a conflictului militar.  Potrivit înţelegerii, armistiţiul urma să intre în vigoare sâmbătă la prânz, însă a fost încălcat încă din primele minute.   

Administrativ, regiunea Nagorno-Karabah este parte a Azerbaidjanului, dar este locuită majoritar de armeni. Cele două țări s-au înfruntat de mai multe ori în ultimele decenii, fără să ajungă la un compromis. De la escaladarea conflictului, din 27 septembrie, au murit cel puţin 500 de oameni, inclusiv civili.  


Preluat de la: Publika.md