În Moldova, va fi creată mișcarea națională "Pentru Pace!" 

Evenimentul a adunat reprezentanți ai diferitelor partide politice și peste 25 de organizații obștești, care au remarcat faptul că, din cauza escaladării de astăzi a situației din partea guvernului, parlamentului și președinției, a apărut pericolul ca Moldova să fie atrasă în război.

După cum a declarat pentru Noi.md organizatorul evenimentului, președintele AO „Republica”, Anatol Dubrovschi, principalul subiect de pe agenda conferinței a fost crearea unei mișcări naționale anti-război. Totodată, inițiativa de a crea o astfel de mișcare a venit din teritoriile unde autoritățile locale, reprezentanții intelectualității și cetățenii de rînd își exprimă îngrijorarea față de situația care s-a creat acum în Moldova. Potrivit lor, există toate premisele ca Moldova să fie atrasă într-un conflict militar.

Anatol Dubrovschi a remarcat că participanții la conferință au subliniat faptul că în prezent situația internațională este foarte complicată, iar Uniunea Europeană se află aproape într-un război nedeclarat cu Rusia, astfel încît aspirația de a adera la Uniunea Europeană, care este în pragul unei stări de război, cu siguranță nu este de bun augur pentru republica noastră. În timpul discuției au fost propuse diferite opțiuni cu privire la faptul cum să luptăm pentru ca țara noastră să nu fie atrasă în acest război.

După cum a declarat pentru Noi.md colonelul de poliție și copreședintele Uniunii Ofițerilor din Moldova, Nicolae Macovei, actuala guvernare încalcă toate legile Moldovei, începînd cu Constituția, și încheie acorduri militare cu alte țări europene.

„Noi nu sîntem de acord cu acest lucru și din această cauză ne declarăm pentru menținerea păcii în Moldova. Și, în acest scop, anunțăm, organizăm și formăm o mișcare anti-război pentru a informa cetățenii și populația Republicii Moldova”, a declarat el.

Președintele mișcării obștești „Moldova pentru pace!”, Natalia Dașchevici, a declarat că i-a plăcut foarte mult ideea organizării unei astfel de conferințe.

„În vremurile în care societatea noastră este foarte fragmentată și în care oamenii nu înțeleg cum să acționeze în situația actuală, mă bucur foarte mult că astăzi s-a adunat un număr mare de reprezentanți ai organizațiilor publice, ai partidelor politice, ai sindicatelor și că toți acești oameni înțeleg importanța cooperării”, a spus ea.

Natalia Dașchevici a subliniat că participanții la eveniment au conturat pași și soluții practice.

„Sper foarte mult că acești pași vor fi implementați și vom reuși să le oferim oamenilor un răspuns la întrebarea ce consecințe va avea participarea la alegeri sau neparticiparea la alegeri, astfel încît oamenii să ia decizii în mod conștient”, a spus ea.

La rîndul său, deputatul primului Parlament al Republicii Moldova, fostul ministru al Securității Naționale, Anatol Plugaru, a declarat pentru Noi.md că anterior, în cadrul unor evenimente la nivel național la care au participat doi foști președinți ai Republicii Moldova, mai mulți foști și actuali deputați, miniștri din structurile de forță, au fost lansate avertismente și solicitări către autorități să nu încalce neutralitatea Republicii Moldova, să nu implice țara în război, să atragă atenție la dorința sinceră a milioane de moldoveni de a nu permite războiul, dar acest îndemn al poporului nu a fost auzit.

„Asta nu e bine. A lupta, contrar dorinței evidente a moldovenilor de a lupta, mai ales a lupta de partea uneia dintre părți, de partea Ucrainei, așa cum ne-au îndemnat autoritățile, este culmea nebuniei și iresponsabilității. De fapt, actuala conducere a Republicii Moldova și-a depășit atribuțiile și atrage țara noastră într-un război împotriva voinței poporului”, a declarat deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova și fost ministru al Securității Naționale.

Potrivit lui, în această situație, reprezentanții partidelor politice de opoziție și zeci de organizații publice au făcut ceea ce poate face societatea și cetățenii – au hotărît să creeze mișcarea națională „Pentru pace”, o mișcare împotriva războiului.

Anatol Plugaru a îndemnat toți cetățenii să o ajute în măsura posibilității, menționînd că nu este vorba de ajutor material, ci moral-politic, să susțină această mișcare pentru a împiedica implicarea Moldovei în războaie.

„Doresc tuturor noroc și pace pe pămînt!”, a subliniat el.


Preluat de la: Noi.md