În jur de 250 de persoane au murit în urma accidentelor rutiere în 2020. Care sunt cele mai periculoase şosele din ţară

250 de moldoveni şi-au pierdut viaţa, anul trecut, în circa 2000 de accidente rutiere, produse pe drumurile ţării. Alte peste 2200 de persoane au fost traumatizate. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Securitate Publică, chiar dacă numărul de accidente a fost mai mic decât în 2019, totuși consecințele rămân la fel de grave.   

Printre cele mai periculoase şosele se numără Criva-Bălți-Chișinău-Tiraspol, unde anul trecut și-au pierdut viața 11 oameni în 30 de accidente. Pe traseul Chișinău-Ungheni s-au produs 31 de accidente care s-au soldat cu zece decedați. Sunt periculoase și traseele Chișinău-Giurgiulești și Bălți-Fălești-Ungheni. Aici au murit 15 oameni în 56 de accidente.

Potrivit datelor poliției, şoseaua Chișinău-Orhei-Bălți deţine recordul pentru numărul de decese rezultate în urma accidentelor rutiere. Anul trecut s-au produs în jur de 60 de accidente soldate cu 15 morţi. Pe acest tronson sunt 6 porțiuni cu risc sporit de accidente. Una dintre zonele periculoase este la intrare în satul Peresecina, unde a fost de altfel montat un indicator rutier de avertizare.

Șoferii susțin că majoritatea accidentelor au loc din cauza că unii participanţi la trafic își permit să meargă cu viteză excesivă. 

”Viteza, câteodată mergi cu 70-80 la oră și unul trece ca avionul. Oamenii se grăbesc. De exemplu de la Băți până la Chișinău cam mergi într-o oră jumătate, unii vor în 40 de minute.”

”Viteza e primul factor, depășirile, unde nu se poate, apoi se depășește. Cine vrea să zboare, apoi zboară. Mai mult la ieșire din Orhei. Este un drum separat care întoarce la stânga.”

”Șoferii peste tot locul merg cu viteză, dar anume acest traseu este puțin mai larg, își permit permit prea multe.”

”Șoferii nu-s atenți. Probabil că nu e marcajul rutier. Majoritatea oamenilor trebuie să fie atenți la volan și viteza redusă.” 

Reprezentanții INSP susțin că, anul trecut, numărul accidentelor rutiere a scăzut pe fundalul stării de urgență.

”La nivel național au fost înregistrate 1988 accidente rutiere, în rezultatul cărora 244 persoane au decedat și alte 2245 au fost traumatizate. În jur la 71 de procente a accidentelor rutiere se produc în localități.”, a afirmat ofițerul principal, secție INSP, Iurie Harti.

În 2019, pe traseele naționale s-au produs peste 2500 de accidente rutiere, soldate cu 300 de morți.


Preluat de la: Publika.md