În Europa, un tren legendar este readus la viață după mai bine de 100 de ani de inactivitate

Italia și Slovenia plănuiesc să reînvie o rută istorică între cele două țări datorită unui nou tren de mare viteză. Acordul corespunzător a fost semnat recent între operatorii de stat Trenitalia și SŽ Passenger Transport, relatează unian.net

Potrivit CNN, trenul Frecciarossa („Săgeata Roșie”), capabil să circule cu o viteză de pînă la 300 km/h, va circula din orașul italian Milano pînă în capitala slovenă Ljubljana în șapte ore. Acesta va trece prin orașele italiene Veneția și Trieste și va face opriri în apropierea unor atracții naturale faimoase din Slovenia, inclusiv peșterile Postojnska Jama și Škocjanske Jama.

Se crede că acesta va fi primul tren de la Milano la Ljubljana de la prăbușirea Imperiului Austro-Ungar în 1918. În prezent, Italia și Slovenia sînt conectate doar prin trenul regional „Trieste-Ljubljana”.

„Trieste și Ljubljana au fost conectate pentru prima dată cu trenul în 1857, cînd ambele orașe făceau parte din Imperiul Habsburgic. Societatea Căile Ferate Sudice, care mergea de la Viena la Trieste via Ljubljana, a fost una dintre emblemele infrastructurii Imperiului. Trieste era unul dintre cele mai importante porturi din lume la acea vreme, iar legătura sa cu Viena era foarte importantă pentru Imperiu. După sfîrșitul Primului Război Mondial, Trieste a devenit un oraș în nord-estul îndepărtat al Italiei, aproape la periferie, iar legăturile feroviare spre est, spre Ljubljana, Zagreb, Belgrad sau Budapesta, erau adesea inexistente”, a declarat jurnalistul Giovanni Weil, fondatorul proiectului Extinguished Countries, care publică ghiduri ale țărilor care nu mai există.

În timp ce un purtător de cuvînt al Trenitalia a declarat pentru CNN că nu există încă o dată exactă de lansare a rutei, compania Slovenian Railways a declarat în mass-media că dorește să înceapă „cît mai curînd posibil”, adică din aprilie 2024. Se așteaptă ca inițial să existe o cursă pe zi, urmînd ca în timp numărul de trenuri să crească la două.

În plus, se așteaptă ca în aprilie 2024 să fie lansată și ruta Rijeka – Trieste de la Căile Ferate Croate, care va lega Croația de Italia.

Trenitalia intenționează, de asemenea, să dezvolte conexiuni feroviare directe între Italia și Elveția, Germania și Austria. În special, compania a semnat deja un acord preliminar cu Deutsche Bahn pentru a pune în funcțiune Frecciarossa pe rutele Italia-Germania pînă la sfîrșitul anului 2026. Prima va fi ruta Milano-München, cu perspectiva extinderii către alte destinații din Germania.


Preluat de la: Noi.md