În Europa se discută despre crearea unei alternative la NATO

Acestea explorează posibilitatea de a crea un „supliment pentru NATO” care să poată funcționa fără Statele Unite, relatează The Washington Post, citînd o sursă.

Oficialii europeni au început să discute despre o alternativă la Alianța Nord-Atlantică după ce Trump a descris modul în care a amenințat că nu va apăra țările NATO dacă sînt atacate de Rusia. Noua structură este de așteptat să acopere întreg continentul, să funcționeze în concordanță cu garanțiile de securitate ale SUA, dar și „ar putea servi ca o alternativă credibilă dacă garanțiile americane sînt retrase”.

Discuțiile s-au împotmolit în disputele obișnuite, scrie ziarul. Franța și Germania nu se pot pune de acord cu privire la „cine va plăti facturile”, iar Europa de Est nu are încredere în Europa de Vest privind răspunsul la amenințările din partea Rusiei. În plus, nu este clar cum își vor asigura țările europene un scut nuclear. După cum scrie WP, chiar dacă vor reuși, va fi „inferior arsenalului rus în cel mai rău caz, care ar fi un război nuclear”.

Potrivit WP, liderii și oficialii europeni sînt conștienți de necesitatea de a interacționa în probleme de securitate cu Donald Trump și aliații săi, dar o fac „cu mare dificultate”. Ei se tem de o revenire la vremurile în care republicanul „amenința relațiile transatlantice”. Unii reprezentanți ai țărilor Uniunii Europene încearcă să stabilească legături cu cercul și susținătorii lui Trump.

După cum a informat Bloomberg, membrii NATO au discutat la Conferința de securitate de la München posibilitatea unui atac rusesc asupra uneia dintre țările alianței. Potrivit agenției, ei cred că această amenințare necesită un „răspuns urgent”. Țările NATO sînt din ce în ce mai îndoielnice că SUA își vor menține „rolul tradițional în apărarea Europei”.


Preluat de la: Noi.md