În Elveţia va fi creată o rezervă globală de vaccinuri anti-Ebola

O rezervă mondială de urgenţă conţinând 500.000 de doze de vaccin anti-Ebola va fi creată pentru a permite guvernelor lumii să reacţioneze cu rapiditate în timpul unor potenţiale epidemii viitoare, au anunţat marţi reprezentanţii Alianţei pentru vaccinuri Gavi, informează AFP.

Stocul de vaccinuri anti-Ebola va conţine doze produse de compania farmaceutică americană Merck. Livrarea acestor doze este finanţată cu 20 de milioane de dolari de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). O purtătoare de cuvânt de la Gavi a declarat pentru AFP că va fi nevoie de „câţiva ani” pentru ca stocul de 500.000 de doze să fie constituit.

Ţările cu venituri mici vor avea acces gratuit la această rezervă mondială, au precizat reprezentanţii acestei organizaţii internaţionale, al cărei sediu general se află la Geneva. Aceleaşi ţări vor beneficia şi de un sprijin pentru costurile operaţionale generate de organizarea unui program de vaccinare, scrie Agerpres.

Peste 300.000 de persoane au fost vaccinate în timpul epidemiilor de Ebola din provinciile Nord Kivu şi Ituri din Republica Democrată Congo. Acea campanie de vaccinare a pus capăt în iunie 2020 unei perioade de criză sanitară ce a durat doi ani.

Epidemia a făcut peste 11.300 de victime dintr-un total de aproape 29.000 de cazuri înregistrate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a declarat încheierea epidemiei în martie 2016.

Rata de mortalitate a maladiei Ebola este de aproximativ 50%, dar poate să ajungă la 90% din totalul persoanelor infectate în timpul anumitor epidemii. Boala se manifestă prin febră şi dureri musculare, urmate de greţuri, diaree, erupţii cutanate, hemoragii interne şi externe şi insuficienţă renală.

În noiembrie 2020, Republica Democrată Congo a declarat încheierea celei mai recente epidemii de Ebola de pe teritoriul său, care a făcut 55 de victime în aproape şase luni în provincia Equateur. Peste 40.000 de persoane fuseseră vaccinate.


Preluat de la: Publika.md