În câteva zeci de localităţi din Moldova nu există semnal de telefonie mobilă

Moldova ocupă un loc de frunte în ceea ce priveşte viteza internetului. Conform mai multor topuri mondiale, ţara noastră stă mai bine la acest capitol chiar decât SUA, Franţa sau Germania. În acelaşi timp, însă, în Moldova sunt cel puţin câteva zeci de localităţi unde nu există semnal de telefonie mobilă sau acesta este foarte slab. Recent, Ministerul Economiei şi Infrastructurii a lansat o hartă virtuală, unde oamenii pot vedea cum funcţionează reţelele 2G, 3G şi 4G în Republica Moldova.

În satul Pojăreni din raionul Ialoveni, care se află la doar 17 kilometri de Chişinău, unii localnici sunt nevoiţi să iasă din ogradă pentru a avea semnal la telefon. Mihai Ursu spune că achită sute de lei pentru internet şi telefonie mobilă, însă calitate acestora lasă de dorit. Pentru a vorbi cu rudele, prietenie sau copiii aflaţi în străinătate, el trebuie să urce un deal din sat.

„Iaca cum, ieşim, ne ducem pe după şcoală, umblăm jumate de sat ca să putem suna undeva în Europa. Punem bani în cont pentru telefonie şi internet şi nu putem vorbi”, a spus locuitorul satului Pojăreni, Ialoveni, Mihai Ursu.

În aceeaşi situaţie sunt şi alţi oameni din sat. 

„În casă nu prinde nimic, iaca ies aici pe scări, la poartă, câteodată nici de aici nu prinde. Iaca şi vecina tot aşa, la dânsa deloc, deloc, se duce tocmai dincolo de pod ca să vorbească”.

De cealaltă parte, autorităţile, în loc să rezolve problema, au elaborat o hartă interactivă cu semnalele de telefonie şi internet din ţară. Ministrul Economiei, Sergiu Răilean, ne-a spus că în aşa mod oamenii vor putea verifica care operator are semnal mai bun.

„Au fost două maşini Mercedes echipate cu mai multe antene, ei au mers prin o mie şi ceva de localităţi câteva luni şi au verificat toate, toate drumurile. Aveau la ei vreo 15 telefoane în maşină şi au făcut aşa o hartă interactivă ce operator şi cum prinde semnalul. De exemplu, intri pe hartă, alegi o localitate şi vezi ce operator mai bine prinde acolo, ca să ştii ce operator să alegi”, a afirmat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Răilean.

Totuşi, ministrul Economiei şi Infrastructurii nu ne-a putut spune cât a costat elaborarea acestei hărţi interactive. Cât despre tehnologia 5G, care permite o viteză mai mare a internetului, aceasta ar putea apărea în ţara noastră până la finele anului 2023.


Preluat de la: Publika.md