Impresionanta bibliotecă a lui Charles Darwin, reasamblată pentru prima dată de la moartea sa 

Autor a numeroase lucrări, Darwin este poate cel mai bine cunoscut pentru cartea sa din 1859, „Despre originea speciilor”, care a introdus în lume conceptul ştiinţific fundamental de evoluţie. În onoarea celei de-a 215-a aniversări a zilei de naştere a lui Darwin, care are loc pe 12 februarie, echipa de cercetare din spatele proiectului Darwin Online a lansat un catalog de 300 de pagini, care compilează cele 7.400 de titluri şi 13.000 de volume originale deţinute iniţial de Darwin. Catalogul include 9.300 de linkuri către copii ale conţinutului bibliotecii care sînt disponibile gratuit online, invitînd publicul să parcurgă ceea ce a citit Darwin.

„Această vedere detaliată fără precedent a bibliotecii complete a lui Darwin permite să apreciem mai mult ca oricînd faptul că el nu a fost o figură izolată care a lucrat de unul singur, ci un expert al timpului său care s-a bazat pe ştiinţa sofisticată şi pe studiile şi alte cunoştinţe ale mii de oameni. Într-adevăr, mărimea şi gama de lucrări din bibliotecă face manifestă amploarea extraordinară a cercetărilor lui Darwin în lucrările altora”, a declarat conducătorul proiectului, dr. John van Wyhe, istoric al ştiinţei la Universitatea Naţională din Singapore.

Acesta a fost angajat în 1831 ca naturalist la bordul navei şi a călătorit în America de Sud şi în insulele din jur, inclusiv în Galapagos, pentru a studia şi a colecta plante şi animale. El deţinea un exemplar al cărţii „Explorări şi aventuri în Africa Ecuatorială”, scrisă de Paul Du Chaillu după ce zoologul a devenit primul european care a descris gorilele în sălbăticie în timpul expediţiilor din Africa din anii 1850. Colecţia lui Darwin a inclus, de asemenea, o revistă germană care a dezvăluit primele fotografii publicate ale bacteriilor în 1877. Dar biblioteca naturalistului conţinea multitudinea de cărţi, demonstrînd setea sa de cunoaştere, a declarat van Wyhe.

Darwin a citit, de asemenea, filozofi, precum John Stuart Mill şi Auguste Comte, şi avea o serie de lucrări despre psihologie, religie, artă, istorie, călătorii, agricultură, precum şi despre creşterea şi comportamentul animalelor. Aproape jumătate din cărţi au fost scrise în franceză, germană, italiană, olandeză, daneză, latină, spaniolă şi suedeză – o revelaţie surprinzătoare, avînd în vedere că Darwin era cunoscut ca un lingvist slab şi cu o ureche proastă pentru limbi străine, a spus van Wyhe.


Preluat de la: Noi.md