Îmbunătățiri scurte de calitate a aerului duc la pierderea a milioane de vieți în fiecare an

Studiul realizat de Universitatea Monash a acoperit peste 13.000 de orașe și localități pe parcursul a două decenii, pînă în 2019. Acesta a constatat că pînă și expunerea pe termen scurt la PM 2,5, care durează de la cîteva ore la cîteva zile, provoacă peste un milion de decese premature în fiecare an. Asia a suferit cele mai mari pierderi, reprezentînd peste 65 % din decese. Profesorul Yumin Guo, care a condus studiul, remarcă faptul că majoritatea cercetărilor de pînă acum s-au concentrat pe poluarea persistentă din orașe, trecînd cu vederea „vîrfurile” frecvente de poluare cauzate de incendii de pădure și alte evenimente extreme.

Importanța acestui studiu constă în faptul că se concentrează asupra impactului pe termen scurt în întreaga lume, nu doar în orașele cu niveluri de poluare persistent ridicate. Acest lucru permite o mai bună înțelegere a impactului global al poluării atmosferice pe termen scurt. Analiza a arătat, de asemenea, că Africa și Europa suferă de o mortalitate semnificativă asociată cu expunerile pe termen scurt la PM 2,5. Australia se confruntă cu o creștere a frecvenței și magnitudinii incendiilor de vegetație, ceea ce afectează sănătatea publică.

Cercetătorii recomandă punerea în aplicare a unor măsuri specifice pentru a atenua impactul vîrfurilor de poluare atmosferică pe termen scurt, cum ar fi sistemele de avertizare și planurile de evacuare, pentru a proteja sănătatea locuitorilor din mediul urban în perioadele cu concentrații ridicate de PM 2,5.


Preluat de la: Noi.md