Igor Dodon, după achitarea lui Stoianoglo: „Următorul președinte de țară va trebui să-l reîntoarcă în funcție”

„Stoianoglo a fost scos din funcție exact atunci când el a refuzat să execute comenzile politice ale Maiei Sandu. În Republica Moldova nu a mai fost așa ceva, când președintele țării dă ordin pentru arestarea ilegală și îi deschide și un dosar penal.

Finalul acesta era clar pentru toti, iar despre celelalte învinuiri, sunt sigur că se vor termina la fel, pentru mine totul este clar.

Eu, ca fost Președinte, care l-am numit în funcția de Procuror General pe Stoianoglo , cred că el se va reîntoarce. 

Următorul președinte al țării, pe care noi cu voi îl vom alege în toamna acestui an, va trebui să-l reîntoarcă pe Stoianoglo în funcție. El este unul dintre puținii procurori, care, în decurs la toată această perioadă a fost cinstit. Eu sunt sigur că el este demn de acestă funcție.

În același timp vreau să remarc, că judecătorii care au luat decizia de azi, au fost supuși unei presiuni enorme, dar faptul că nu toți au cedat acestei presiuni este un semn bun. Acest lucru sugerează faptul că în curând țara noastră se va elibera de jugul regimului Sandu. Cu toate acestea, un judecător s-a abținut, iar dintr-o stranie coincidență, el se află în lista „judecătorilor buni”, recent întocmită de către această putere.”, a declarat Igor Dodon.

Procurorul General demis, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat în dosarul privind depășirea atribuțiilor de serviciu, fiind învinuit de acordarea indemnizației unice de 270 de mii de lei fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, la plecarea sa din sistem.

CtEDO i-a dat dreptate Procurorului General demis, Alexandr Stoianoglo. Astfel, Republica Moldova este obligată să-i achite 3600 de euro prejudiciu moral. Decizia de condamnare a fost pronunțată pe 24 octombrie 2023.

Pe 6 octombrie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a examinat cu ușile închise decretul Maiei Sandu, prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General.

Stoianoglo a fost demis la doi ani de când a fost reținut și scos din funcție. Maia Sandu a semnat decretul de destituire a acestuia.

Procurorul General a spus că merge în judecată și cere anularea decretului șefei statului, Maia Sandu, prin care a fost demis. „Noi analizăm și posibilitatea de a ataca decizia la Curtea Constituțională, dar o să vedem, vom găsit o soluție și în acest sens”, a declarat acesta.

Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie 2021, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

Pe 9 decembrie 2021, șeful suspendat al PG a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Tot atunci instanța i-a interzis să participe la evenimente publice, inclusiv emisiuni televizate sau interviuri.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare din iulie 2021. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

Comisia de la Veneția a criticat mai multe puncte ale modificărilor operate de PAS, întrebând, inclusiv, care e diferența între evaluarea propusă, în lipsa unui mecanism clar, și pedeapsa disciplinară, deja prevăzută de lege.

Totodată, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Ulterior, Comisia de Evaluare i-a dat nota doi, iar raportul stă și astăzi pe masa președintei Maia Sandu, care ezită să ia o decizie pe demiterea lui Stoianoglo din funcție.

Cazul a ajuns până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a comunicat în regim de urgență Guvernului ambele plângeri depuse de Procurorul General suspendat, care invocă îngrădirea dreptului la circulație și proceduri penale arbitrare. La sfârșitul lui august, instanța i-a întors, după aproape un an, pașaportul lui Stoianoglo și i-a anulat mai multe interdicții la declarații și întruniri publice.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Preluat de la: Unimedia.info