Iarnă GREA pentru ucraineni: Guvernul roagă populația să facă economii de energie

Ucrainenii se pregătesc pentru o iarnă grea, după atacurile ruseşti cu rachete și drone din ultimele zile. Bombardamentele au lovit centrale electrice și stații de alimentare, distrugând o treime din infrastructura energetică a țării. Autorităţile au rugat cetăţenii să folosească la minimum energia şi au anunţat întreruperi zilnice de la reţelele de curent, pentru stabilizarea sistemului energetic.

Această femeie, în vârstă de 23 de ani, s-a mutat la Kiev cu familia, în luna aprilie. A venit din Herson, după ce trupele ruse au ocupat regiunea. Spune că deși nicio parte a țării nu era sigură, a fost mai puțin înfricoșător în capitală, decât pe un teritoriu controlat de Moscova.

„Nu este atât de înfricoşător la Kiev, deoarece toate persoanele dragi sunt alături. Mama e aici. Când lumina se stinge, ne jucăm împreună în pat. Aprind lumânările și lanterna de la telefon. Nu pot să mă spăl sau să-i fac baie bebeluşului. Din fericire, încă alăptez. Nu am nevoie de lumină pentru asta”.

Autoritățile spun că energia electrică a fost restabilită în peste 4 mii de orașe și sate, totuşi îndeamnă cetățenii să se aprovizioneze cu haine groase, lumânări, lanterne și baterii. Oamenii mai sunt rugaţi să limiteze în orele de vârf utilizarea aparatelor ce consumă energie, cum ar fi cuptoarele, mașinile de spălat sau ibricurile. Unii locuitori din Kiev sunt gata de eventuale întreruperi de lumină.

„Am pornit o mică afacere cu lumânări. Aveam acasă toate materialele necesare. Ne-am propus să facem cât mai multe lumânări, pentru a face faţă întreruperii de curent”.

„Am încălzitor electric. E destul pentru a încălzi o cameră în apartament. Dar mă tem că va fi inutil, dacă va fi o pană de curent”.

Între timp, în Irpin, aproape de Kiev, 75 la sută din locuitori au revenit acasă. Însă multe clădiri sunt grav avariate și se lucrează din greu pentru a le pregăti pentru iarnă.

„Psihologic, a fost o lovitură grea. Am vrut să plec şi să nu revin niciodată. Acum sunt circa 17-18 grade. Ce să facem. Ne ajută să ne păstrăm mai bine. Sper să se termine totul înainte de îngheţuri”.

„Încă nu este clar dacă vom avea rezerve de gaze când va fi frig. Şi chiar dacă vor fi, nu cred că vom folosi. Toate geamurile sunt sparte”.

Situaţia este mult mai gravă în oraşul Izium din regiunea Harkov. Potrivit autorităţilor locale, din cauza numărului mare de case distruse, în acest sezon rece va fi imposibil de restabilit încălzirea centrală. Oamenii nu au nici electricitate, nici apă, şi urgent au nevoie de produse alimentare. Primarul le-a recomandat localnicilor să se evacueze voluntar din oraş


Preluat de la: Publika.md