Hubble a surprins o imagine uimitoare a Buclei Cygnus

De-a lungul celor trei decenii de activitate, telescopul spațial Hubble a reușit să ofere astronomilor și publicului larg unele dintre cele mai uimitoare imagini ale spațiului cosmic. Recent, oamenii de știință au dezvăluit una dintre cele mai impresionante fotografii ale Buclei Cygnus, aflată în constelația Lebedei, „Cygnus” în limba latină, notează Science Alert, citează descopera.ro.

Oamenii de știință explică faptul că Bucla Cygnus este o rămășiță a unei supernove aflată la aproximativ 2.600 de ani-lumină. Steaua inițială a fost de aproximativ 20 de ori mai masivă decât Soarele nostru, iar explozia a avut loc probabil în urmă cu 10.000 și 20.000 de ani în urmă. De atunci, gazele și celelalte materiale stelare s-au extins pe aproximativ 60 de ani-lumină față de centrul său.

Unda de șoc de la marginea exterioară a rămășiței supernovei continuă să se extindă la viteze incredibile, în jur de 350 de kilometri pe secundă. Interacțiunea dintre materialul expulzat și materialul interstelar cu densitate redusă măturat de undele de șoc formează structura distinctivă asemănătoare unui văl văzută în imaginile recente.

O imagine din 1991 surprinsă de către telescopul spațial Hubble al NASA surprinde o mică secțiune din supernova inițială. Bucla Cygnus marchează marginea unui val de explozie asemănător unei bule. Cercetătorii au aflat atunci că rămășițele de supernova joacă un rol important în evoluția stelară prin îmbogățirea spațiului cu elemente grele și declanșarea procesului de formare a unor noi stele prin comprimarea gazelor interstelare.

Unii oameni de știință, fani ai seriei „Star Trek” au comparat imaginile obținute de către Hubble cu o dimensiune care exista în afara timpului și spațiului: Nexus, aceasta fiind prezentată pentru prima dată în filmul „Star Trek: Next Generations”.


Preluat de la: Publika.md