Guvernul turc şi-a propus să înceapă procesul de relansare a economiei la finalul lunii mai

Guvernul turc şi-a propus să înceapă procesul de relansare a economiei la finalul lunii mai, după o încetinire semnificativă provocată de măsurile de combatere a coronavirusului, reducând însă riscul unui al doilea val de infecţii, a declarat marţi pentru Reuters un înalt oficial care a dorit să îşi păstreze anonimatul, scrie agerpres.ro.

Separat, preşedintele unei Asociaţii de centre comerciale din Turcia, care luna trecută a decis în mod independent să închidă porţile, a anunţat că există planuri pentru o redeschidere parţială începând din 11 mai, în funcţie de cererile venite de la retaileri şi de obţinerea aprobărilor din partea autorităţilor sanitare.

Intervalul de timp avut în vedere atât de guvern cât şi de sectorul privat arată o nelinişte faţă de intrarea economiei Turciei în cea de-a doua recesiune din tot atâţia ani.

„Studiile recente au arătat că o redeschidere a economiei va fi posibilă la finele lunii mai iar evoluţiile actuale confirmă acest lucru. Vor fi luate măsuri pentru a redeschide economia fără a avea un al doilea val”, a declarat oficialul turc pentru Reuters.

La nivel global, Turcia ocupă locul şapte după numărul de cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus, peste 112.000 de cazuri. Deşi numărul deceselor este de aproximativ 2.900, în ultimele opt zile s-a înregistrat o scădere a numărului de decese raportate.

„Atunci când ne uităm la numărul cazurilor de infecţie şi la decese avem semnale pozitive că există posibilitatea redeschiderii economiei”, a apreciat oficialul care a dorit să rămână anonim. Acesta a adăugat că Guvernul de la Ankara a discutat luni noi posibile ajustări de taxe şi stimulente pentru protejarea locurilor de muncă şi reducerea costurilor pentru companii, adăugând că autorităţile intenţionează să stimuleze sectoarele greu lovite ale turismului şi transportului aerian.

Redeschiderea economiei „va permite un rezultat pozitiv cu privire la evoluţia PIB în a doua jumătate a anului, ceea ce va diminua contracţia anuală” a mai spus oficialul.

Preşedintele Tayyip Erdogan a spus şi el că Turcia intenţionează să revină la o viaţă normală după Ramadan, la finalul lumii mai, iar luni a anunţat că Guvernul de la Ankara va veni în scurt timp cu un set de măsuri şi date concrete.

Ca o confirmare a acestei perspective, compania aeriană Turkish Airlines a decis marţi să prelungească perioada în care zborurile sale sunt anulate, până în data de 28 mai.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie