Guvernul suedez avertizează asupra riscului mare al unui al treilea val epidemic şi prelungeşte restricţiile

Autorităţile suedeze au prelungit joi mai multe restricţii antiepidemice şi au avertizat că, deşi numărul noilor cazuri de COVID-19 scade, situaţia rămâne gravă şi riscul unui al treilea val al epidemiei este ridicat, relatează agenţia EFE.

”Situaţia în Suedia continuă să fie foarte gravă. Pandemia nu s-a terminat, trebuie să mai răbdăm puţin. Nesiguranţa este mare, mai ales din cauza noilor mutaţii. Dacă nu suntem vigilenţi, lucrurile se pot schimba rapid”, a spus la o conferinţă de presă premierul Stefan Lofven, scrie agerpres.ro.

În termeni similari s-a exprimat apoi şi epidemiologul şef al Agenţiei de Sănătate Publică din Suedia, Anders Tegnell, care a semnalat că această ţară se află în continuare într-o fază ”critică” sub aspectul infectărilor şi sistemului sanitar.

”Există o evoluţie pozitivă, dar diminuarea (numărului infectărilor) s-a oprit la un nivel ridicat. Cel mai semnificativ este că există un risc înalt al unui al treilea val”, a subliniat acesta, susţinând că esenţial este să fie reduse cât mai mult contactele sociale.

În timp ce numărul zilnic al infectărilor a scăzut, Suedia cunoaşte concomitent o creştere a răspândirii variantei britanice mai contagioase a coronavirusului.

Guvernul suedez a prelungit până cel puţin pe 14 februarie interdicţia comercializării alcoolului în baruri şi restaurante după ora 20:00 şi a extins până la finele lunii mai recomandarea privind lucrul de acasă. În acest timp se pregătesc noi restricţii pentru transportul public şi o posibilă închidere a şcolilor primare şi a unor magazine.

Suedia a înregistrat în ultimele 24 de ore 3.758 de noi cazuri de COVID-19 şi 89 de decese asociate acestei boli, având în total 12.028 de decese de la începutul pandemiei, cu o rată a mortalităţii mult peste cea a vecinilor săi nordici, care au aplicat măsuri antiepidemice mult mai restrictive, în contrast cu politica mai relaxată a suedezilor.

Dar începând din noiembrie şi guvernul de la Stockholm a instituit tot mai multe restricţii. Printre acestea se numără limitarea la opt a numărului persoanelor la reuniunile publice, restrângerea activităţii barurilor şi restaurantelor, închiderea universităţilor şi recomandarea folosirii măştii în transportul public la orele de vârf.


Preluat de la: Publika.md