Guvernul italian a adoptat un plan ambiţios de relansare economică, de peste 222 de miliarde de euro

 

Guvernul de la Roma a adoptat în noaptea de marţi spre miercuri un plan ambiţios în valoare de 222.9 miliarde de euro pentru a stimula relansarea economiei italiene afectate de pandemia noului coronavirus.

„Consiliul de miniştri a aprobat #RecoveryPlan, cel mai mare plan de investiţii realizat vreodată în Italia”, a anunţat pe contul său de Twitter ministrul economiei Roberto Gualtieri.

Acest plan, care trebuie prezentat Comisiei Europene până pe 30 aprilie, a divizat coaliţia de afaceri în privinţa priorităţilor şi a utilizării corespunzătoare a fondurilor europene, informează AFP.

Doi miniştri ai partidului Italia Viva, Teresa Bellanova (agricultură) şi Elena Bonetti (familie), s-au abţinut şi ar putea demisiona miercuri, ceea ce ar pune în minoritate în Senat executivul premierului Giuseppe Conte.

Sub presiune, premierul Giuseppe Conte a fost de acord să îşi revizuiască propunerea iniţială: fondurile alocate sănătăţii au fost crescute cu mai mult de jumătate iar cota investiţiilor a fost majorată, ridicându-se acum la 70%, faţă de 21% pentru stimulentele fiscale şi alte bonusuri.

În iulie 2020, liderii europeni au ajuns la un acord istoric cu privire la un plan de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro pentru a face faţă efectelor epidemiei de COVID-19 bazat, în premieră, pe asumarea unei datorii comune. Ţările beneficiare, în primul rând Italia, care poate solicita 208.6 miliarde de euro prin granturi şi împrumuturi, trebuie să îşi prezinte planul naţional pentru a obţine fonduri.

Unde vor fi cheltuiți banii

Roma intenţionează să cheltuiască 46.18 miliarde de euro pentru digitalizare şi inovare, 68.90 miliarde pentru „revoluţia verde”, 31.98 miliarde pentru „infrastructură pentru o mobilitate durabilă” şi 19.72 miliarde de euro pentru sănătate.

În ceea ce priveşte incluziunea, planul italian subliniază „emanciparea economică şi socială totală a femeilor”, „creşterea nivelului de ocupare al tinerilor” şi „reducerea inegalităţilor teritoriale” în beneficiul regiunii de sud a peninsulei.

Impactul acestui pachet de stimulente asupra PIB-ului italian este estimat la trei puncte procentuale până în 2026. 


Preluat de la: Timpul.md