Guvernul a desemnat operatorul pieței de energie electrică în Moldova 

O hotărîre în acest sens a fost aprobată astăzi la şedinţa Executivului.

OPEM va fi platforma de tranzacționare a energiei electrice și va operaționaliza piețele de energie intrazilnică și pentru ziua de mîine. Aceasta va da semnale de preț corecte pieței și va permite, ulterior, stabilirea tarifelor diferențiate la energia electrică pentru consumatorii finali.

Pînă la stabilirea piețelor, producătorii eligibili vor avea dreptul atît la contracte cu preț fix, cît și la „contracte de diferență”, pînă la stabilirea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) si a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ) pe platforma OPCOM. Contractul pentru diferență permite o mai bună integrare pe piață a producătorilor eligibili. În cazul unui contract pentru diferențe în două direcții, producătorii vor primi plată în cazul unor prețuri de piață scăzute, dar vor trebui să returneze orice surplus peste prețul de exercitare în cazul unor prețuri ridicate ale energiei electrice.

Desemnarea SRL „Operatorul Pieței de Energie M” drept filială a OPCOM, va contribui la eficientizarea pieței de energie electrică, promovarea transparenței și concurenței, gestionarea riscurilor și crearea unui mediu favorabil investițiilor.

Această decizie vine în urma eforturilor comune ale autorităților din Moldova și România de a consolida și integra piețele de energie electrică din cele două țări, în vederea asigurării unui mediu concurențial și transparent în sectorul energetic, prin semnarea a unui Memorandum, la data de 11 decembrie 2023.

Totodată, această acțiune este inclusă în planul național de acțiuni pentru aderarea la Uniunea Europeană și este un pas esențial în strategia energetică a Republicii Moldova pînă în anul 2030.


Preluat de la: Noi.md