Guvern cu orice preţ sau alegeri anticipate. SCENARII CU PERDANȚI ŞI CÂȘTIGĂTORI

Platformei DA este cea mai interesată să provoace căderea guvernării și să-și asume administrarea țării, este de părere analistul politic Igor Volniţchi. Potrivit lui, această formațiune politică nu are ce pierde în actuala formulă politică. Acest mesaj dur aduce beneficii partidului și liderului Andrei Năstase în alegerile prezidențiale din toamnă, este de părere Volniţchi.

Spre deosebire de foștii parteneri, Partidul Acțiune și Solidaritate încă nu are o poziție clară. Ei șovăie deoarece ar fi interesați de alegeri anticipare în paralel cu prezidențialele, susține analistul. PAS mizează pe Maia Sandu ca pe o locomotivă care ar putea trage partidul în sus în caz de alegeri anticipate şi ar putea dubla numărul de mandate ale formațiunii în viitorul Parlament. Până atunci, partidul are nevoie de multă precauție în provocările care urmează, conchide analistul.

Principalii beneficiari ai situației create pot fi cei de la PRO MOLDOVA și Partidul Şor. Volniţchi crede că aceste formațiuni politice ar putea pretinde la o parte din electoratul PSRM şi PDM în cazul în care acestea se poticnesc la procesul de guvernare.

Formațiunea lui Pavel Filip este într-o poziție dificilă. În plin proces de scindare, partidul nu are o poziționare în raport cu alte formațiuni dacă pică Guvernul Chicu. Această indeterminare ar plasa PDM în epicentrul viitoarelor bătălii politice, este de părere analistul politic.

Cât tine de Partidul Socialiștilor, acesta încă nu este sigur de rezultatele guvernării, dar speră că după alegerile anticipate să aibă șanse să revină la administrarea țării, dacă nu de sine stătător, cel puțin prin alianță dat fiind faptul că sunt mai maleabili în discuții cu parteneri de coaliție, a punctat Igor Volniţchi în cadrul emisiunii PUBLIKA REPORT.


Preluat de la: Publika.md