Groza: Referendumul privind aderarea R. Moldova s-ar putea desfășura în aceeași zi cu prezidențialele

„.Înțelegerea noastră și lucrul acesta l-am înțeles și din discuțiile cu doamna președintă, este că evident obiectivul este de a valorifica prezența cît mai mare la acest exercițiu democratic pentru ca să avem o participare cît mai mare. Este foarte important să se reflecte inclusiv tendințele de percepție, de sprijin pentru Uniunea Europeană. Vedem că în ultimul an sprijinul cetățenilor Republicii Moldova este tot mai mare pentru opțiunea europeană”.

Totodată, Iulian Groza a subliniat importanța depolitizării acestui referendum.

„Cel mai important este să se facă tot posibilul pentru a evita ca partidele politice, candidații la funcția de președinte în aceste alegeri prezidențiale să politizeze excesiv acest exercițiu democratic. Este foarte important în acest sens ca cele două campanii care se vor desfășura să fie distincte. Scopul nostru ca cetățeni este să facem tot posibilul ca cît mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova să fie conștienți de acest proces, să cunoască rigorile”.

Expertul s-a referit și la riscurile pe care le comportă organizarea acestui scrutin.

„Riscurile țin în mare parte de contextul în care ne aflăm noi astăzi. Știm foarte bine că spațiul nostru informațional este puternic intoxicat de acțiuni de dezinformare. Am văzut că acțiunile de război hibrid (…) comportă un risc foarte mare în sens că acest exercițiu dacă se va desfășura va fi ținta unor acțiuni crescînde. Noi, pe de o parte, și acțiunile statului, pe de altă parte, să se asigure că spațiul nostru informațional este cît se poate de imunizat”

Amintim că recent șeful Legislativului, Igor Grosu, a declarat că referendumul anunțat în această toamnă în care li se va cere opinia cetățenilor privind parcursul european a Republicii Moldova va fi unul constituțional și se va desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Deocamdată, data scrutinului nu a fost stabilită.

Astfel, 71,6% din respondenți au spus că în cazul în care s-ar organiza un referendum aceștea ar vota împotriva aderării la UE, 21,2% au spus că ar vota pentru, 3,8 nu ar merge la vot, iar 3,3% încă nu s-au hotărît.

De menționat că la sondaj au participat 2865 de persoane.


Preluat de la: Noi.md