Groenlanda se topește accelerat. Mările și oceanele ar putea înghiți orașe în următorii 30 de ani

Calota de gheață a Groenlandei s-a topit pe parcursul anului trecut mai mult decât în orice alt an în care s-au făcut măsurători, se arată într-un studiu publicat în jurnalul științific „Communications Earth and Environment”.

„Avem încă un record documentat pentru gheață topită în Groenlanda. Acest lucru ne arată că există un dezechilibru al calotei de gheață, iar pierderile extreme vor continua”, spune Ingo Sasgen, glaciolog la Institutul Alfred Wegener pentru cercetări marine și polare și co-autorul studiului.

Noua cercetare vine după ce un alt articol, de săptămâna trecută, arăta că topirea gheții din Groenlanda a ajuns într-un punct în care nu mai poate fi oprită, fapt ce va duce la creșteri imprevizibile ale nivelului mărilor și oceanelor.

Calota glaciară din Groenlanda este a doua cea mai mare din lume, după cea din Antarctica, iar topirea ei duce la creșterea anuală a nivelului mării cu mai mult de un milimetru. Aceste creșteri nu vor continua decât să se înrăutățească în condițiile în care gazele cu efect de seră continuă să încălzească constant planeta, scrie digi24.ro.

Nivelurile mărilor și oceanelor vor crește cu aproximativ un metru până la finalul acestui secol, fapt ce va inunda orașele aflate la altitudine joasă și va distruge plaje și proprietăți. 300 de milioane de oameni ar putea fi afectați de creșterea apelor – în Statele Unite, Europa și de-a lungul Asiei – ei și-ar putea pierde locuințele în următoarele trei decenii, conform proiecțiilor.

State americane de coastă precum Florida, orașe precum Londra, Shanghai sau Hong Kong, toate sunt în pericol să se ajungă sub ape din cauza creșterii nivelului mării.


Preluat de la: Publika.md