Grevele din Franţa a afectat reactoarele nucleare. La iarnă ar putea fi probleme cu furnizarea electricității

Greva generală de marți a afectat aproape o treime din reactoarele nucleare ale Franțe. Reprezentantul unui sindicat din domeniul energetic a precizat pentru Reuters că 20 din cele 56 de reactoare nucleare au avut de suferit. În plus, manifestaţiile au dus la amânarea lucrărilor de mentenanţă în cazul a 17 reactoare.

În context, Électricité de France a avertizat că grevele prelungite și amânarea repornirii unor reactoare pot avea „consecințe puternice” în ceea ce privește furnizarea electricității pe parcursul iernii.

Chiar și înainte de această situație era deja așteptat ca producția de energie nucleară a Franței să scadă la minimul ultimilor 30 de ani în 2022 din cauza unui număr record de pene de curent cauzate de coroziune, la care s-au adăugat operațiunile planificate de mentenanță.

Greva angajaților din sectorul energetic face parte dintr-o grevă generală declanșată marți, aceasta afectând traficul feroviar, învățământul și alte sectoare. Sindicaliştii au transmis, săptămâna trecută, că manifestaţiile au lăsat fără carburanţi o treime din benzinăriile franceze.

30.000 de persoane au participat, duminică, la Paris, la un protest împotriva costului ridicat al vieții și a „inacțiunii climatice” organizat de alianța de stânga Nupes.


Preluat de la: Publika.md