Grădiniţele din Capitală se pregătesc pentru redeschidere. Cum vor activa în condiţii de pandemie

Primăria Capitalei a cheltuit peste patru milioane de lei pentru a dota grădiniţele cu măşti, mănuşi şi dezinfectanţi. Instituţiile de educaţie timpurie se pregătesc pentru redeschidere, iar angajaţii sunt instruiţi să respecte regulile de prevenire a noului coronavirus. Grădiniţele îşi vor relua activitatea treptat, iar primii care le vor frecventa sunt copiii din grupele pregătitoare.

Primarul Ion Ceban a vizitat grădiniţa nr. 175 din sectorul Centru, unde se vor deschide, pentru început, doar trei grupe, a câte 10 copii.

„O să frecventeze două săptămâni unii şi două săptămâni alţii. Ce e principal, fiecare copil o să vină la ora lui la grădiniţă, părintele o să ştie, ca să nu facem aglomerări”, a menţionat directoarea grădiniţei nr. 175, Adela Podşivalova.

În grupe, copiii doar vor dormi şi mânca, iar toate activităţile vor avea loc afară.

„O să scoatem jucăriile afară, ei se joacă. Ei numai dorm aici, mănâncă. Vara nici nu se fac mari activităţi”, a spus directoarea grădiniţei nr. 175, Adela Podşivalova.

Şi angajaţii vor trebui să respecte reguli suplimentare de protecţie. Aceştia vor purta halate de unică folosinţă, măşti, mănuşi şi viziere. Totodată, personalul va dezinfecta suprafeţele odată la două ore.

„În general, aici nu intră nimeni în afară de asistenţa medicală şi, desigur eu, când o să controlez tot ce o să fie. Restul, nimeni”, a spus directoarea grădiniţei nr. 175, Adela Podşivalova.

Şi grădiniţa 156 este aproape gata să primească primii copii. Mobilierul din grupe a fost reamplasat, astfel ca micuţii să păstreze distanţa socială. 

„Paturile sunt în trei niveluri şi noi le-am repartizat aşa ca să fie conform instrucţiunilor, un metru între paturi, ca micuţii să nu interacţioneze între ei”, a afirmat directoarea grădiniţei nr. 156, Eugenia Ropot.

Autorităţile municipale au chestionat părinţii privind redeschiderea grădiniţelor în perioada pandemiei, iar mai mult de jumătate dintre ei au declarat că îşi doresc acest lucru. În aceste condiţii, Primăria Capitalei a alocat bani pentru a pregăti instituţiile de educaţie timpurie.

„Sunt peste patru milioane de lei alocate, au fost procurate absolut pentru toate instituţiile educaţionale timpurii. În mod normal, ar trebui pentru două luni de zile, cel puţin, să ajungă, în condiţiile în care îşi reiau activitatea parţial sau integral grădiniţele de copii”, a comunicat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Şapte din cele 126 de grădiniţe din Chişinău au fost plasate în carantină, după ce câţiva angajaţi au fost diagnosticaţi cu COVID-19.

Instituţiile de învăţământ din ţară şi-au sistat activitatea în 11 martie, din cauza pandemiei. Recent, premierul Ion Chicu a declarat că grădiniţele vor rămâne închise cel puţin până în data de 1 august.


Preluat de la: Publika.md