Google va plăti unii autori de conținut pentru articolele de știri preluate

Descriind o „nouă experiență de știri” care va veni la sfârșitul acestui an, disponibilă mai întâi pe serviciile sale Google News și Discover, Google anunță că că ar putea oferi acces gratuit la articolele cu pachete de conținut premium, plătind autorii acestora în numele utilizatorului.

Până acum, funcționa în sens invers, autorii de conținut concurând pentru vizibilitate pe platforma Google News. Însă potrivit Google, nu trebuie să fie așa mereu, dacă conținutul este potrivit și de calitate suficientă. Google spune că va demara noul program cu editori din Germania, Australia și Brazilia, acesta urmând să fie extins după faza de debut.

Printre partenerii deja selecționați se numără ziarul german Der Spiegel și Schwartz Media în Australia.

Anunțul Google vine după ce mai multe țări au intensificat eforturile pentru ca gigantul de căutare să compenseze editorii pentru conținutul de știri preluat de pe site-uri. Australia a prezentat recent planurile de a obliga platformele tehnologice să ofere compensații financiare pentru conținutul gratuit de care profită. De altfel, în aprilie, autoritatea franceză de concurență a ordonat deja Google să plătească pentru conținutul editorilor francezi.

Anunțul apare imediat după ce Facebook a anunțat o nouă secțiune Facebook News disponibilă cititorilor din Statele Unite, unde anumiți contribuitorii sunt remunerați pentru conținutul preluat. Știrile preluate sunt verificate de o echipă de editori, iar partenerii de publicare – BuzzFeed , New York Times și Wall Street Journal – sunt remunerați pentru fiecare articol preluat. Se pare că și Facebook caută să extindă această filă de știri în Europa, scrie go4it.ro.

Totuși, Financial Times observă că astfel de scheme, folosite și în trecut, au atras critici pentru tratamentul preferențial manifestat prin includerea doar a anumitor editori și tarifele mici acordate. De aici și tendința spre legiferarea acestor practici, bunăvoința marilor companii de tehnologie nefiind suficientă.

În comentariile publicate de Google, directorul general al grupului Spiegel, Stefan Ottlitz, declară că parteneriatul cu Google face posibilă livrarea de conținut premium prin intermediul platformelor Google. În mod convenabil, anunțul nu include și condițiile financiare convenite pentru această colaborare.


Preluat de la: Publika.md