Gîndaci de apă giganți, supranumiți ”mușcătorii de degete”, descoperiți într-un loc preferat de turiști

Gîndacii, supranumiți și „mușcători de degete„, fac parte din genul Lethocerus, care include specii care se hrănesc cu păsări și care pot ajunge la o lungime de aproximativ 12 centimetri (4,7 inch).

Cercetătorii au descoperit insectele înfricoșătoare cu ajutorul înotătorilor de pe coasta de est a insulei, astfel că avertizează publicul să fie atent la ele.

Ciprioții ar trebui să își țină ochii deschiși și degetele de la picioare în afara apei”, au declarat autorii studiului într-un comunicat din 20 martie.

Cercetătorii și-au prezentat concluziile într-un studiu publicat la 31 decembrie 2023 în Jurnalul „Grigore Antipa” al Muzeului Național de Istorie Naturală.

Gîndacul de apă uriaș trăiește în habitatele de apă dulce, cum ar fi iazurile și mlaștinile din întreaga lume, potrivit Serviciului Parcurilor Naționale.

Insectele sînt dotate cu apendice asemănătoare unor clești și cu salivă veninoasă, care le permite să imobilizeze și să sugă lichidul din prada lor. Aceste insecte sînt, de asemenea, cunoscute pentru faptul că pot mușca oamenii între degetele de la picioare, de aceea sînt numite „toe-biters” (”ciupitori/mușcători de degete”, n. red.), deși această mușcătură nu este toxică, iar oamenii sînt mult prea mari pentru a fi prada lor.

Lethocerus se găsește în apropierea Ciprului, în Turcia, Liban, Israel și Egipt, dar nu a mai fost observat pînă acum pe insulă.

În noul studiu, echipa a analizat postările de pe grupurile de Facebook între anii 2020 și 2021, pentru a colecta înregistrări ale insectelor și pentru a afla mai multe despre apariția lor bruscă.

„Înregistrările raportate în acest studiu s-au bazat aproape în întregime pe persoanele care au postat fotografii și videoclipuri pe grupurile de socializare, solicitînd determinarea speciei”, au scris autorii în studiu.

Șapte gîndaci de apă giganți au fost înregistrați în partea de est a insulei, iar cercetătorii au găsit și ei două dintre aceste specimene. Gîndacii recuperați aparțineau speciei Lethocerus patruelis, care poate ajunge la o lungime de aproximativ 8 cm (3 inch).

Cu toate acestea, echipa nu a putut identifica speciile celorlalte insecte doar din fotografii, așa că le-a înregistrat ca fiind Lethocerus.

Cercetătorii suspectează că insectele au zburat de pe continent – dar nu sînt siguri de ce au traversat marea liberă. O teorie este că luminile de pe coasta de est a insulei au atras insectele.

O altă ipoteză este că insectele au migrat pe insulă pentru a se hrăni sau că au fost aduse acolo de intemperii.

„Exemplarele au aterizat epuizate pe țărm sau, în unele cazuri, în mare, ceea ce ar putea indica faptul că au fost transferate de vînt sau de curenții marini din țările din apropiere”, au scris autorii.

Deși cercetătorii sînt încrezători că aceste insecte sînt noi pe insulă și că ar putea apărea și altele, ei nu cred că Lethocerus reprezintă o amenințare pentru ecosistemul cipriot.

Țara are habitate similare cu cele de pe continent și găzduiește unii dintre prădătorii naturali ai insectelor, inclusiv berzele albe (Ciconia ciconia).

„Acest lucru ar putea asigura controlul biologic al unei posibile populații stabilite”, au scris autorii.


Preluat de la: Noi.md