Gheorghe Urschi, numit și "regele umorului" din Moldova, la 76 de ani

A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole, a fost actor la Teatrul Republican pentru Copii și Tineret „Luceafărul”.

A scris piesele de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și mai multe piese pentru copii.

Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A editat cîteva volume de nuvele: „Dealul fetelor”, „Insula adolescenței”, „Băiatul cu ghitara”, „Cazuri și necazuri”, „Eu sar de pe fix”, „Scrieri alese în trei volume”.

A scris versuri pentru mai multe cîntece și a compus cîteva piese de muzică ușoară. De asemenea, a semnat și a regizat trei filme: „Cine arvonește, acela plătește”, „Văleu, văleu, nu turna!” și „Fenta”.

A devenit cunoscut și datorită emisiunii televizate „Teatru de miniaturi”, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei împreună cu Maria Urschi, Gheorghe Pîrlea, Doina și Ion Aldea-Teodorovici. În iunie 2011, artistul a suferit un atac cerebral, urmînd un an de spitalizare.


Preluat de la: Noi.md