Germania, Polonia şi Suedia expulzează diplomaţi din Rusia, ca reacţie la o decizie similară a Moscovei

Germania, Suedia şi Polonia au anunţat luni expulzarea de diplomaţi ruşi, în replică la măsura similară decisă pe 5 februarie de Moscova în legătură cu susţinerea lui Navalnîi, scrie AFP, potrivit news.ro.

Varşovia, Berlin şi Stockholm expulzează fiecare câte un diplomat rus, au anunţat aproape simultan guvernele celor trei ţări.  Aceste decizii vin ca urmare a agresivităţii manifestate de diplomaţia rusă în cadrul vizitei la Moscova a Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell. Moscova a declarat vineri persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia, pe care i-au acuzat de faptul că au participat la o manifestaţie în susţinerea opozantului politic încarcerat Aleksei Navalnîi. 

Moscova s-a arătat deranjată de anunţurile celor trei ţări, denunţând, prin purtătoarea de cuvânt a MAE rus, o măsură „nefondată” şi „neprietenoasă”. După vizita la Moscova, Josep Borrell s-a declarat foarte îngrijorat de atitudinea manifestată de autorităţile ruse. Într-o postare pe Twitter, el i-a îndemnat pe liderii UE „să tragă consecinţe”, ce ar putea include sancţiuni.

„M-am întors la Bruxelles cu profunde îngrijorări în ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării societăţii ruse şi alegerile geostrategice ale Rusiei. Întrevederea mea cu ministrul Lavrov şi mesajele transmise de autorităţile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că (relaţiile dintre, n. red.) Europa şi Rusia sunt în derivă. Autorităţile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil şi va trebui să tragem consecinţe. Le va reveni statelor membre să decidă următoarele etape şi da, acestea ar putea include sancţiuni. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială”, a scris şeful diplomaţiei europene.

Criticat pentru alegerea de a merge la Moscova într-un context complicat, în care partea rusă ar fi căutat orice motiv pentru a puncta la capitolul imagine, şeful diplomaţiei europene şi-a justificat vizita prin necesitatea de a „evalua mai bine situaţiile cu care ne confruntăm şi măsurile pe care ar trebui să le luăm” chiar şi în contextul desfăşurării unor „evenimente negative”.

 


Preluat de la: Publika.md