Geert Wilders: Olanda, „prostul Europei” pentru că a primit prea mulți refugiați ucraineni

Geert Wilders, liderul partidului anti-imigrație și posibil viitor prim-ministru al Olandei, a declarat că țara sa este “prostul Europei” pentru că a acceptat prea mulți refugiați ucraineni.

El susține că ucrainenii vin în Olanda nu din cauza războiului, ci pentru locuințe gratuite, îngrijire medicală gratuită și locuri de muncă.

Wilders, care a câștigat surprinzător alegerile generale olandeze, își exprimă dorința de a opri ajutorul militar olandez pentru Ucraina, argumentând că Olanda are nevoie de arme pentru a se apăra.

Peste 100.000 de refugiați au sosit în Olanda, cu o populație de aproximativ 18 milioane, de la invazia Rusiei în Ucraina. Refugiații ucraineni au dreptul de a călători, trăi și lucra în orice stat membru al UE până în martie 2025, conform unui mecanism de protecție temporar al UE.

Comentariile lui Wilders apar în contextul în care guvernul britanic a anunțat prelungirea drepturilor pentru refugiații ucraineni în Marea Britanie. Eșecul lui Wilders de a forma un nou guvern olandez este parțial datorat poziției Partidului Libertății față de Ucraina.

Mark Rutte, premierul în funcție, a declarat că sprijinul Olandei pentru Ucraina este garantat pe termen lung și că Wilders nu va găsi un partener de coaliție care să susțină oprirea acestui sprijin.


Preluat de la: Timpul.md