Furtuna Eta a lovit Cuba. Zeci de mii de persoane au fost evacuate

Furtuna tropicală Eta a lovit Cuba duminică, apropiindu-se de extremitatea sudică a peninsulei americane Florida, după ce a lăsat în urmă zeci de morți și peste 100 de dispăruți în America Centrală, unde a avut aspectul unui uragan major, scrie b1.ro.

Zeci de mii de persoane au fost evacuate sâmbătă în Cuba înainte de sosirea furtunii tropicale Eta.

În timp ce cubanezii se confruntau cu furtuna mai ales în zona centrală a statului insular, în Guatemala autoritățile continuau căutarea victimelor îngropate de o alunecare de teren provocată de ploile abundente, la San Cristobal Verapaz.

Specialiştii se aşteaptă ca Eta să atingă uscatul în regiunile de coastă din centrul Cubei în cursul zilei de duminică, potrivit Biroului cubanez de meteorologie, care prognozează vânturi cu viteze de 90-110 kilometri pe oră, maree înaltă şi inundaţii severe în regiunile costiere ale ţării.

Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite a emis o avertizare meteorologică şi pentru statul american Florida. Ochiul furtunii tropicale Eta se află în prezent la o distanţă de 145 de kilometri vest de localitatea cubaneză Camaguey şi alimentează vânturi ce ating viteze de 100 de kilometri pe oră, potrivit NHC, al cărui sediu se află în Miami.

NHC a anunţat că vânturi generate de această furtună, care ar putea atinge viteze similare celor produse de un uragan, sunt aşteptate începând din noaptea de duminică spre luni în arhipelagul Florida Keys şi în mai multe regiuni din sudul statului american Florida. În plus, aceleași zone ar putea fi afectate de inundaţii şi viituri.

Experții sunt de părere că inundaţiile ar putea fi o problemă mai amplă, întrucât solurile de pe teritoriul Cubei sunt deja îmbibate cu apa provenită de la ploile recente, iar Eta ar putea să aducă precipitaţii de 300 de mililitri pe centimetru pătrat în această ţară insulară. În estul Cubei au căzut deja precipitaţii de 95 de mililitri pe centimetru pătrat.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat sâmbătă stare de urgență în opt districte din sudul peninsulei, îndemnând locuitorii să-și facă provizii.


Preluat de la: Publika.md