FSB cere arestarea a două femei din guvernul Ucrainei. Irina Vereşciuk și Emine Djaparova, acuzate de încălcarea integrității teritoriale a Rusiei

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a cerut arestarea a două femei din guvernul ucrainean. Este vorba de ministrul pentru Reintegrare, Irina Vereşciuk şi Irina Vereşciuk și viceministrul de Externe, Emine Djaparova. Ambele sunt acuzate că ar fi încălcat integritatea teritorială a Federaţiei Ruse. Despre asta a anunţat tribunalul Lefortovo de la Moscova. 

„Anchetatorii FSB au cerut (…) să se ordone în contumacie arestarea ministrului reintegrării teritoriilor care nu se află sub controlul Ucrainei, Irina Vereşciuk, şi a ministrului-adjunct al afacerilor externe, Emine Djaparova”, a transmis tribunalul Lefortovo din capitala Rusiei. 

Această cerere de arestare în contumacie are în primul rând o dimensiune simbolică. Nu este clar însă cum au încălcat cei doi oficiali din Ucraina integritatea teritorială a Rusiei. 

Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, apoi a revendicat, în septembrie anul acesta, anexarea altor patru regiuni ale Ucrainei pe care nu le controlează integral.

În pofida luptelor, responsabilii de la Kiev continuă să se deplaseze și să efectueze vizite pe teritoriul ucrainean, inclusiv în cele patru regiuni pe care Moscova le revendică de la finalul lui septembrie.

Irina Vereşciuk, care este și vicepremier în guvernul de la Kiev, s-a deplasat recent în orașul Herson, capitala regiunii cu acelaşi nume din sudul Ucrainei şi pe care forţele ucrainene l-au recucerit în noiembrie, provocându-i Rusiei o nouă înfrângere pe câmpul de luptă.

IarEmine Djaparova, o tătăroaică din Crimeea promovează, în calitate de numărul doi al diplomaţiei ucrainene, sfârşitul ocupaţiei ruse în peninsula ucraineană anexată.

Comunitatea internaţională a respins, într-o majoritate zdrobitoare, revendicările teritoriale ale Rusiei şi a denunţat ofensiva împotriva Ucrainei. Inclusiv aliaţi ai Moscovei au îndemnat la respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

 

 


Preluat de la: Publika.md