‘Frauda salam’ în administrația locală

“Curtea de Apel Oradea a hotărât definitiv că “includerea în tariful pentru utilizatori a cotei de profit de 10% aferentă cheltuielilor cu depunerea în rampă” este nelegală! Cu alte cuvinte, Primăria Oradea şi Consiliul Local Oradea (cu votul exclusiv al consilierilor PNL) au permis, cu bună ştiinţă, ca operatorul de salubritate să ia mai mulţi bani de la orădeni decât avea dreptul să o facă”, a declarat, într-un comunicat, consilierul local Adrian Madar, în acelaşi timp şi purtător de cuvânt al PSD Bihor, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, în urmă cu trei ani, printr-o hotărâre a Consiliului Local, Primăria Oradea a lucrat “cu ocaua mica şi a fentat la cântar”: deşi trebuia să vegheze la interesul orădenilor, în fapt a contribuit ca aceştia să fie înşelaţi şi a permis nelegal includerea în tariful plătit de oameni, pe lângă costurile de colectare şi transport deşeuri, respectiv taxa de depozitare la depozitul Eco Bihor, şi a unui adaos de 10% aplicat la taxa de depozitare.

“Prinşi cu ocaua mică, în loc să repare pe loc şmecheria, au amânat prin procese aplicarea unui tarif corect. Încă de la început, sesizările mele despre această practică abuzivă au fost minimalizate şi ignorate de Primăria Oradea, ba, mai mult, primarul municipiului, ca un adevărat politruc, a încercat să prezinte demersul meu drept al unuia care nu şi-a făcut temele. Cu toate acestea, eu am considerat că interesele contribuabililor primează, aşa că am decis să nu renunţ şi să cer să se facă dreptate,” a menţionat Adrian Madar.

Acesta a afirmat că a cerut Primăriei Oradea ca, în regim de urgenţă, să facă toate demersurile necesare pentru a le restitui orădenilor sumele achitate în plus, precum şi că va cere invitarea conducerii operatorului de salubritate în Consiliul Local pentru a da explicaţii în legătură cu această manevră prin care, de ani de zile, oamenii sunt “înşelaţi”, “sub patronajul primarilor PNL din Oradea.”

“Întrebarea care pentru mine încă nu are răspuns este: de ce atât primarul PNL, cât şi prefectul PNL au tolerat ani la rând acest abuz? Este timpul ca PNL să înţeleagă că politica municipalităţii trebuie să fie în slujba oamenilor şi că, înainte de marile proiecte, trebuie să rezolvăm problemele reale şi urgente ale comunităţii cum ar fi: deşeurile, canalizarea, transportul în comun, reabilitarea termică a blocurilor sau asfaltarea străzilor,” a mai menţionat Madar.

Chiar dacă sumele care ar trebui restituite fiecărui cetățean ar fi mici (sub 10 lei), suma totală strânsă prin taxarea ilegală a unor sume mici de la mulți cetățeni nu ar fi deloc ușor de returnat.


Preluat de la: Timpul.md