Franţa, Germania şi Polonia vor cumpăra arme pentru Ucraina 

„Nu vom înceta sprijinul nostru” pentru Ucraina, a declarat Scholz la finalul unei reuniuni la Berlin a „Triunghiului de la Weimar”, un format trilateral de cooperare între Franţa, Germania şi Polonia.

Cancelarul german a menţionat că a convenit la această reuniune cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul polonez Donald Tusk ca ţările lor „să cumpere imediat mai multe arme pentru Ucraina de pe întreaga piaţă internaţională”, să extindă producţia de echipamente militare, de asemenea în colaborare cu partenerii Ucrainei, şi să fie creată în cadrul grupului de la Ramstein (ce reuneşte zeci de ţări care oferă ajutor militar Ucrainei) „o nouă coaliţie pentru rachete cu rază lungă de acţiune”.

Propunerea de creare a acestei noi coaliţii va fi înaintată la următoare reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care va avea loc marţi la baza aeriană americană de la Ramstein. Cancelarul german este de acord cu o asemenea coaliţie, deşi el refuză să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune, motivînd că operarea acestora ar necesita participarea directă a militarilor germani, ceea ce ar implica un risc de escaladare a conflictului.

De partea sa, Emmanuel Macron a declarat după reuniunea de la Berlin că Franţa, Germania şi Polonia sînt „hotărîte să nu lase niciodată Rusia să cîştige”. Dar „vom continua la fel cum am făcut din prima zi (a invaziei ruse în Ucraina), să nu luăm niciodată iniţiativa vreunei escaladări”, a mai spus preşedintele francez, după ce ultimele două săptămîni a provocat controverse în urma sugestiei sale că statele aliate ale Ucrainei ar trebui să nu mai excludă posibilitatea trimiterii unor trupe în această ţară dacă armata ucraineană nu mai poate face faţă singură ofensivei ruse.

Referindu-se la noua iniţiativă de a cumpăra pentru Ucraina arme de pe piaţa mondială, Macron a spus că producţia europeană rămîne prioritară, dar dacă aceasta nu poate răspunde „suficient de rapid sau în volumul necesar, vom putea mobiliza finanţare pentru a cumpăra muniţie şi echipament din alte ţări pentru a sprijini Ucraina”.


Preluat de la: Noi.md